Jak zrobić chleb czosnkowy?

Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na chleb czosnkowy mówi, że domowe pieczywo trzeba posmarować masłem czosnkowym i zapiec je w piekarniku. Jako przekąska sprawdza się zwłaszcza chleb czosnkowy odrywany.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić chleb czosnkowy?
fot. Fotolia
Chlebem czosnkowym nazywane jest pieczywo zapiekane z masłem czosnkowym i tradycyjny chleb wypiekany z czosnkiem. Może być przystawką lub dodatkiem do dań.Do chleba czosnkowego z tymiankiem najlepiej pasują: oregano, zioła prowansalskie i czarnuszka. Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.

Chleb z masłem czosnkowym (zapiekany)

Zapiekany chleb z masłem czosnkowym przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, że do masła dodasz przeciśnięty przez praskę czosnek i – opcjonalnie – ulubione zioła, a następnie posmarujesz tą mieszanką kromki chleba i przypieczesz je w piekarniku nagrzanym do 180°C. Możesz podawać taki chleb czosnkowy z serem rozpływającym się na ciepłej kromce.

Chleb czosnkowy z piekarnika i z maszyny

Jeśli wolisz samodzielnie pieczony chleb:
  • Rozrób 40 g drożdży w 100 ml letniej wody, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Wsyp do automatu lub miksera 500 g dowolnego rodzaju mąki, wsyp szczyptę soli i zioła (np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie).
  • Jeśli drożdże są już spienione, wlej je do mąki, dodaj rozdrobniony czosnek (3 ząbki) i wszystko razem zmiksuj lub wymieszaj w maszynie.
  • Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku (w temperaturze 200°C) lub w maszynie nastawionej na tryb standardowy. Czas pieczenia wynosi około 50 minut.

Chleb czosnkowy odrywany

Efektowną przystawką na przyjęcie może być chleb czosnkowy odrywany, który stawia się na półmisku po środku stołu i odrywa po kawałku rękami. Jeżeli chcesz zrobić taki chleb:
  • Przygotuj ciasto i masło czosnkowe według przepisu.
  • Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy.
  • Posmaruj ciasto masłem czosnkowym i pokrój je na paski.
  • Pozwijaj paski ciasta w sprężynki.
  • Poukładaj sprężynki w nasmarowanej tłuszczem tortownicy tak, żeby obrzeża były wypełnione, a środek pusty.
  • Nasmaruj chlebek oliwą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.