Jak upiec chleb na zakwasie w automacie?

Zakwas chlebowy powstaje z mąki i wody, które są poddawane fermentacji bakteryjnej. Na jego bazie można tworzyć w domu w automacie różne rodzaje chlebów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec chleb na zakwasie w automacie?
fot. Fotolia
Pieczywo przygotowane w automacie jest dobrze spulchnione i równomierni upieczone. Urządzenia różnią się mocą, liczbą programów, wielkością wypieku oraz poziomem opiekania skórki.

Jak zrobić zakwas?

Do przygotowania zakwasu potrzebna jest mąka, woda i czas – ok. 4-5 dni.
  • Do wysokiego naczynia wsypujemy trochę mąki i dolewamy wody.
  • Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Drugiego dnia dodajemy niewielką porcję wody oraz maki i mieszamy.
  • Zabieg powtarzamy każdego dnia. Trzeciego dnia objętość zakwasu powinna znacznie wzrosnąć, a następnie zmaleć.
Znakiem, że zakwas jest gotowy, będzie kwaśny zapach i pojawienie się bąbelków. Część zakwasu, która nie zostanie zużyta może być przechowywana przez kilka kolejnych dni. Ważne jest wtedy „dokarmianiu zakwasu”, czyli dodawanie mąki i wody.

Pieczenie chleba na zakwasie w automacie

Przygotowanie chleba w automacie (tzw. „maszyna do chleba”) składa się z kilku etapów:
  • Do formy maszyny wlać zakwas i letnią wodę, dodać sól i cukier.
  • Dodać dobrze wymieszaną i przesianą mieszankę mąki żytniej i pszennej w stosunku 1:3,
  • Włączyć program podstawowy – podgrzewanie składników i wyrabianie ciasta mieszadłami.
  • Można dodać dodatkowe składniki np. ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, suszone owoce przed końcem wyrabiania.
  • Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  • Włączyć program pieczenia.
  • Chleb wyjąć na kratkę i odczekać aż odparuje, w innym przypadku powstaną dziury.
Automat jest dobrym rozwiązaniem dla osób planujących często przygotowywać własne pieczywo.