Pieczywo przygotowane w automacie jest dobrze spulchnione i równomierni upieczone. Urządzenia różnią się mocą, liczbą programów, wielkością wypieku oraz poziomem opiekania skórki.
Jak zrobić zakwas?
Do przygotowania zakwasu potrzebna jest mąka, woda i czas – ok. 4-5 dni.
Pieczenie chleba na zakwasie w automacie
Przygotowanie chleba w automacie (tzw. „maszyna do chleba”) składa się z kilku etapów:
Jak zrobić zakwas?
Do przygotowania zakwasu potrzebna jest mąka, woda i czas – ok. 4-5 dni.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy trochę mąki i dolewamy wody.
- Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Drugiego dnia dodajemy niewielką porcję wody oraz maki i mieszamy.
- Zabieg powtarzamy każdego dnia. Trzeciego dnia objętość zakwasu powinna znacznie wzrosnąć, a następnie zmaleć.
Pieczenie chleba na zakwasie w automacie
Przygotowanie chleba w automacie (tzw. „maszyna do chleba”) składa się z kilku etapów:
- Do formy maszyny wlać zakwas i letnią wodę, dodać sól i cukier.
- Dodać dobrze wymieszaną i przesianą mieszankę mąki żytniej i pszennej w stosunku 1:3,
- Włączyć program podstawowy – podgrzewanie składników i wyrabianie ciasta mieszadłami.
- Można dodać dodatkowe składniki np. ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, suszone owoce przed końcem wyrabiania.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Włączyć program pieczenia.
- Chleb wyjąć na kratkę i odczekać aż odparuje, w innym przypadku powstaną dziury.