Chleb kukurydziany nie jest tak kruchy jak inne chleby bezglutenowe. Można go zrobić bardzo szybko, gdyż do jego wypieku nie są konieczne drożdże ani zakwas.
Chleb kukurydziany na drożdżach i bez drożdży
Błyskawiczny chleb kukurydziany można zrobić bez dodatku drożdży – nie trzeba wtedy czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcesz upiec taki chleb:- Wymieszaj w misce 400 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę soli i odsączoną kukurydzę z puszki.
- W drugiej misce roztrzep 2 jajka i 2 łyżki stopionego masła w 400 g kefiru.
- Połącz zawartość dwóch misek tak, by powstała jednolita, plastyczna masa.
- Posmaruj formę do pieczenia tłuszczem, wyłóż ją papierem do pieczenia i wypełnij ciastem (możesz też użyć maszyny do wyrobu chleba).
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 30 minut.