Wśród popularnych dań na grillu najczęściej goszczą karkówka, kiełbaski i kaszanka. Dlaczego tak rzadko grilluje się skrzydełka kurczaka? Pora to zmienić! Czy wiesz, że tego lata hitem będą skrzydełka z kurczaka z sosem pomidorowym? Poniżej znajdziesz przepis na to danie!
Grillowane skrzydełka z sosem pomidorowym
Składniki:
- 4 skrzydła z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta majeranku
- 2 pomidory
- 1 kwaszony ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego
- przyprawy: chili, słodka papryka, ostra papryka, oregano, pieprz i sól
Zamarynuj skrzydełka kurczaka: przygotuj marynatę z oleju, ziół prowansalskich i majeranku i natrzyj nią mięso. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Na nagrzanym ruszcie połóż skrzydła z kurczaka. Mięso grilluj przez 20 minut, co pewien czas obracając je na drugą stronę. Gdy mięso piecze się na ruszcie, przygotuj sos pomidorowy.
Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do miski i wymieszaj z przecierem pomidorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość do smaku. Upieczone skrzydełka podaj w towarzystwie sosu pomidorowego.
Na podstawie materiałów prasowych Konspol