Piernik staropolski dojrzewający - jak go upiec i kiedy przygotować ciasto? 15.12.2020

  • 3

Piernik staropolski - inaczej piernik dojrzewający lub długo dojrzewający. Sekretem tego ciasta jest odpowiednio długi czas dojrzewania, który powinien wynosić minimum 4 tygodnie. Bez obaw, ciasto na staropolski piernik dojrzewający nie może się popsuć!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piernik staropolski dojrzewający - jak go upiec i kiedy przygotować ciasto? 15.12.2020
fot. Adobe stock

Ile czasu dojrzewa piernik staropolski?

Im dłużej, tym lepiej. Optymalny czas dojrzewania masy piernikowej to 4 - 6 tygodni. Ciasto na piernik staropolski przechowuj pod przykryciem w lodówce lub w innym chłodnym miejscu (dobra będzie też piwnica).

Pamiętaj, by przed pieczeniem wyjąć ciasto wcześniej, aby "odpoczęło" w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę.

Z ciasta na piernik staropolski, które od kilku tygodni leżakuje możesz także upiec małe pierniczki.

Staropolski piernik dojrzewający: zgromadź odpowiednie składniki

Prawdziwego masła nie zastąpi żaden miks tłuszczowy. Kup prawdziwe masło, bez dodatku tłuszczów roślinnych. W niektórych przepisach na piernik dojrzewający możesz znaleźć smalec - niektórzy twierdzą, że przy długim leżakowaniu masło jełczeje. Jeśli przechowujesz ciasto w lodowce, nic takiego nie powinno się stać.

Mieszankę przypraw korzennych stwórz samodzielnie: będziesz mieć pewność, że nie zawiera niechcianych dodatków w postaci kakao czy dodatkowej porcji mąki.

Pamiętaj też, aby nie zastępować prawdziwego pszczelego miodu sztucznym.

Przepis na staropolski piernik dojrzewający

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 120 ml zimnego mleka,
  • 500 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 100 g smalcu,
  • 3 jajka,
  • 50 g domowej przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki sody.
  • powidła śliwkowe do przełożenia.
Wykonanie:

1. W rondlu umieść cukier, miód, masło i smalec. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, przemieszaj, odstaw do wystudzenia.

2. Wystudzoną masę przełóż do dużej miski, stopniowo dodawaj mąkę i jajka, wyrabiaj ciasto ręką. Sodę rozpuść w mleku, dodaj do masy, cały czas wyrabiając. Pod koniec wyrabiania dodaj domową przyprawę do piernika i sól.

3. Ciasto przełóż do czystego i suchego naczynia ze szkła lub z kamionki, przykryj wierzch lnianą serwetką lub ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, aż dojrzeje (na kilka tygodni). Dobrym miejscem przechowywania będzie szuflada lodówki, której nie będziesz zbyt często otwierać lub piwnica.

Pieczenie piernika staropolskiego dobrze jest zaplanować na tydzień przed Świętami.

4. Ciasto wyjmij z lodówki/piwnicy i odczekaj 1 godzinę. Następnie podziel je na 3 lub 4 części, oddzielnie wałkuj blaty i piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut.

5. Wystudzone blaty owiń w ściereczkę i odłóż na kilka dni, niech zmiękną.

Przekładanie piernika dojrzewającego zaplanuj na 2 - 3 dni przed Świętami
 
6. Blaty przełóż powidłami śliwkowymi lub dowolnym kremem. Przełożone ciasto przykryj ściereczką i dociąż np. za pomocą deski do krojenia i paczkowanego cukru. Bezpośrednio przed podaniem wierzch możesz polać roztopioną czekoladą lub polewą kakaową.