Syrop z czarnego bzu działa leczniczo na nasz organizm. Możemy wykorzystywać go do leczenia wielu naszych dolegliwości: działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Wzmaga również naszą odporność.
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Składniki:
Co powinnyśmy wiedzieć o owocach czarnego bzu?
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1/2 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
- Owoce pozbawiamy baldachimów, przebieramy i delikatnie płuczemy.
- Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia około 15 min.
- Kiedy owoce zaczynają pękać odcedzamy powstały sok, owoce przecieramy przez sito.
- Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie.
- Do dużego garnka wlewamy letnią wodę, na dno wkładamy materiałową ściereczkę,
- Wkładamy słoiki,
- przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut,
- Po tym czasie słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem na blacie i studzimy.
Co powinnyśmy wiedzieć o owocach czarnego bzu?
- Owoce czarnego bzu zbieramy tylko dojrzałe, gdy mają czarno-fioletowy, głęboki kolor.
- Nawet dojrzałych owoców czarnego bzu nie spożywamy na surowo, zawierają trującą sambunigrynę, zawsze poddajemy je obróbce termicznej.
- Używamy tylko owoców bez baldachów.