Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Owoce czarnego bzu, cukier i woda- tyle wystarczy do przyrządzenia tego zdrowego i pysznego syropu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
fot. fotolia
Syrop z czarnego bzu działa leczniczo na nasz organizm. Możemy wykorzystywać go do leczenia wielu naszych dolegliwości: działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Wzmaga również naszą odporność.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Składniki:
  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
  • Owoce pozbawiamy baldachimów, przebieramy i  delikatnie płuczemy.
  • Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia około 15 min.
  • Kiedy owoce zaczynają pękać  odcedzamy powstały sok, owoce przecieramy przez sito.
  • Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie.
  • Do dużego garnka wlewamy letnią wodę, na dno wkładamy materiałową ściereczkę,
  • Wkładamy słoiki,
  • przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut,
  •  Po tym czasie słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem na blacie i studzimy.
 
Co powinnyśmy wiedzieć o owocach czarnego bzu?
  • Owoce czarnego bzu zbieramy tylko dojrzałe, gdy mają czarno-fioletowy, głęboki kolor.
  • Nawet dojrzałych owoców czarnego bzu nie spożywamy na surowo, zawierają trującą sambunigrynę, zawsze poddajemy je obróbce termicznej.
  • Używamy tylko owoców bez baldachów.