Jesień i zima to sezon na owoce cytrusowe. Zimne popołudnia i wieczory to czas, kiedy potrzebujemy największej dawki witamin. Cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, limonka- to one uzupełniają nasze potrawy w doskonałe, aromatyczne smaki! Cytryny służą nam do ulepszania smaku ryb.

Aby wydobyć z niej to, co najlepsze, wystarczy przygotować marynatę i zanurzyć w niej wspomnianą rybę- smak będzie niezapomniany.

Cytrusy są również dodatkiem do deserów, ciast, omletów. Cząstki cytryny, limonki lub pomarańczy świetnie wkomponują się w sałatkę orientalną.

Cytrusy to również świetne składniki do sosów, można nimi polać pieczenie lub mięsne rolady. Z tych egzotycznych owoców powstają także doskonałe konfitury- zamkniętych w słoikach skarbów używamy zimą do racuchów, naleśników i pieczywa.

Herbata z cytryną to świetny napój rozgrzewający, niezbędny w mroźny, zimowy dzień.  

Owoce cytrusowe warto wykorzystać w zimowym gotowaniu, przypomną smaki lata i ciepło słońca. 
Przyrządź pachnący kurczak z cytrusami, omlet z cytrusami lub pyszny tradycyjny keks!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Cytrusy

Znaleźliśmy 693 przepisów w kategorii Cytrusy

Leczo z grejpfrutem

Leczo z grejpfrutem

Rossie Rossie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pstrąg łososiowy 2

Pstrąg łososiowy 2

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cytrynowe torciki

Cytrynowe torciki

Editha Editha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: