Pyszne
ciasta domowe, ciasteczka, torty, babeczki, lody, owoce czy kremy to smakołyki, którym mało kto się oprze. Desery zazwyczaj serwowane są po zakończeniu dania głównego, na podwieczorek lub drugie śniadanie, z okazji urodzin, imienin lub gdy ma się ochotę na tzw. „coś słodkiego”. Latem chętniej sięga się po
desery lodowe albo ciasta domowe zrobione z biszkoptu i świeżych, sezonowych owoców, np. malin, truskawek, jagód czy wiśni. Zimą entuzjastycznie zjada się aromatyczne i rozgrzewające
desery czekoladowe, np.
muffinki. Osoby dbające o sylwetkę mogą jeść
desery dietetyczne, robione na bazie zdrowych produktów, takich jak: jogurt naturalny, kasza jaglana, nasiona chia czy świeże owoce.
Desery bez pieczenia
Desery bez pieczenia są łatwe i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki, proszku do pieczenia ani jajek. Do najpopularniejszych z nich należą
desery czekoladowe, np.
blok czekoladowy z herbatnikami, musy i budynie.
Sernik na zimno można zrobić na bazie jogurtu albo serków homogenizowanych. Deser można przygotować z kolorową galaretką w środku lub na wierzchu. Sernik bez pieczenia doskonale smakuje ze świeżymi owocami i bakaliami albo polany czekoladą. Do
deserów można też wykorzystać bitą śmietanę, kolorową posypkę, lukier lub konfiturę.
Desery na zimno
Wśród
deserów na zimno najpopularniejsze są
desery włoskie, np. tiramisu albo delikatna
panna cotta.
Deser tiramisu przygotowuje się z nasączonych w mocnej kawie biszkoptów oraz
serka mascarpone. Najlepiej smakuje posypany po wierzchu kakao. Panna cotta to deser ze śmietany wymieszanej z żelatyną, podawany najczęściej z owocami. Oba desery najlepiej smakują, gdy przed podaniem schłodzi się je w lodówce.
Desery w pucharkach
Desery w pucharkach, szczególnie te warstwowe, wyglądają bardzo elegancko, dlatego chętnie przygotowuje się je na specjalne okazje, np. przyjęcia weselne czy imprezy urodzinowe.
Deser z serkiem mascarpone można przełożyć musem z ulubionych owoców, np. truskawek, malin, jagód, wiśni. W pucharkach podaje się też desery lodowe.
Gałki lodów można posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, migdałami, rodzynkami, startą czekoladą albo polać owocowym sosem.
Desery owocowe czyli szybkie desery na orzeźwienie
Świeże owoce w połączeniu np. z jogurtem, lodami albo płatkami owsianymi to idealne desery na lato. Można je podawać w postaci musu, koktajlu albo owoców ułożonych warstwami z jogurtem, płatkami, galaretką lub bitą śmietaną. Ze świeżych, mrożonych lub suszonych owoców można zrobić
deser na szybko.
Desery z truskawkami i
lodowe są idealne na upalne dni.