Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania.

Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych. Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 7295 przepisów w kategorii Drób

Duszone udka

Duszone udka

Anna Zelek Anna Zelek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wędzona kiełbasa z indka

Wędzona kiełbasa z indka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nieco inne mielone

Nieco inne mielone

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wędzony drób

Wędzony drób

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowana pierś pieczona

Marynowana pierś pieczona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Bardzo pikantne skrzydełka

Bardzo pikantne skrzydełka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

roladki orientalne

roladki orientalne

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane pałki

Marynowane pałki

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indyk z parowaru

Indyk z parowaru

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: