Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania.

Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych. Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 7295 przepisów w kategorii Drób

Devolay z serem

Devolay z serem

Margaretkaw Margaretkaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlet de volaille.

Kotlet de volaille.

ZośkaB ZośkaB

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka pieczone wg Zewy

Udka pieczone wg Zewy

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Duszony kurczak 3

Duszony kurczak 3

magmonika magmonika

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mięso w ziołach

Mięso w ziołach

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: