Ciastem na knedle z truskawkami, na bazie mąki, jajek i ziemniaków, obtacza się świeże owoce i gotuje we wrzącej wodzie. Gdy kulki ziemniaczane wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że knedle są gotowe. Do ciasta można dodać odrobinę wanilii, wtedy danie będzie miało wyjątkowy aromat. Przygotowując knedle z truskawkami mrożonymi, należy pamiętać, aby owoce wcześniej trochę rozmrozić. Potrawę można podawać posypaną cukrem pudrem, polaną słodką śmietanką, jogurtem naturalnym lub zasmażką zrobioną z bułki tartej.
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska słynie z dań mięsnych: polędwicy w śmietanie, steków wołowych i gulaszów wieprzowych. Takie potrawy świetnie pasują do słynnego w całej Europie czeskiego piwa. Oprócz wysokiej jakości trunków Czesi spopularyzowali także swój narodowy przysmak, czyli knedle. Można je zrobić w wersji okrągłych klusek albo pieczywa drożdżowego. Nadają się nie tylko na obiad, ale także na deser ‒ na słodko podaje się je z nadzieniem owocowym i twarogiem.

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie są znanym afrodyzjakiem. Sprawdzają się jednak nie tylko na romantycznych kolacjach, lecz także na przyjęciach, podczas których świeże owoce moczy się w czekoladowych fontannach. Aby zrobić truskawki w polewie czekoladowej, wystarczy włożyć je do roztopionej czekolady, zanurzyć i poczekać, aż ostygną. Można nadziewać je na wykałaczki i robić z nich efektowne bukiety. Nadają się do dekorowania posypkami, wiórkami kokosowymi i wzorkami z czekolady o innym kolorze.

Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek

Sezon na truskawki trwa w czerwcu i lipcu. Owoce są bogate w witaminę C. Do przygotowania konfitury wystarczą dojrzałe truskawki i cukier. Miłośnicy mniej słodkich przetworów mogą je wzbogacić sokiem z cytryny i poeksperymentować z dodatkami, np. rabarbarem, jagodami lub prawdziwą wanilią. Owoce te często uczulają, dlatego przed podaniem konfitury z truskawek do pieczywa, naleśników lub dodaniem jej do wypieków należy się upewnić, że nikomu się nie zaszkodzi.

Knedle z owocami

Knedle z owocami

Knedle z owocami to propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Farsz można zrobić np. z jagód, jabłek lub moreli. Przygotowując knedle z jabłkami, warto wcześniej pokroić owoce na mniejsze kawałki i lekko przesmażyć w rondlu, np. z cynamonem. Potrawę można podawać zalewając kulki ciasta słodką śmietanką o smaku waniliowym, jogurtem naturalnym lub posypując cukrem pudrem. Knedle z morelami można zrobić, korzystając zarówno ze świeżych owoców, jak i tych z puszki. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Knedle ziemniaczane

Knedle ziemniaczane

Knedle ziemniaczane doskonale sprawdzą się na obiad. Można jeść je same lub z dodatkiem pieczonych mięs, sosów bądź surówek. Kluski dobrze smakują również z zasmażką z bułki tartej i masła, a także z bigosem. Knedle przygotowuje się z mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli i cukru. Z wymieszanych składników zagniata się ciasto. Z surowej masy można wyrobić kule lub walec, które następnie należy ugotować we wrzątku.

Masa truskawkowa

Masa truskawkowa

Masa truskawkowa jest słodkim nadzieniem dodawanym do wypieków. Wyśmienicie komponuje się z tortem z bitej śmietany, biszkoptem oraz galaretką. Dobrym pomysłem jest też wymieszanie masy z budyniem waniliowym, aby nabrała puszystej konsystencji. Desery z tym dodatkiem świetnie pasują na przyjęcie dla dzieci, ale nie tylko. Masa truskawkowa jest bardzo prosta w przyrządzeniu, czas przeznaczony na jej przygotowanie to około 15 minut.

Knedle czeskie

Knedle czeskie

Knedle czeskie, czyli knedliki, są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę, mleko, drożdże, jajka, sól oraz cukier. Wszystkie składniki miesza się w naczyniu, a następnie wyrabia z nich ciasto. Surową masę należy uformować tak, by powstała duża kluska w kształcie bagietki lub bochenka chleba. Knedel gotuje się w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłynie na powierzchnię. Gotową kluskę kroi się w plastry i podaje z mięsem.

Truskawki

Truskawki

Truskawki są owocami sezonowymi – trzeba więc korzystać z ich smaku i ogromnego potencjału kulinarnego latem lub wykorzystać na przetwory. Z truskawek można robić soki, dżemy, musy, ciasta i inne desery. Świeże owoce najlepiej smakują w połączeniu z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa – zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają odporność, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci i oczyszczają organizm z toksyn.

Polecane przepisy do kategorii Knedle z truskawkami

Znaleźliśmy 52 przepisów w kategorii Knedle z truskawkami

Knedle truskawkami

Knedle truskawkami

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle z truskawkami.

Knedle z truskawkami.

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: