Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Królują w niej intensywne smaki, barwy i aromaty. Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wzdłuż wybrzeża bezkonkurencyjne są
ryby i
owoce morza, serwowane na wiele sposobów. W centrum kraju na stoły podaje się różnego rodzaju mięsa, a na wyżynach i górach rośliny strączkowe i ukochaną
jagnięcinę.
Charakterystyka kuchni hiszpańskiej
Kuchnia hiszpańska słynie z
wyrazistych smaków, które uzyskuje się dzięki pikantnym papryczkom i aromatycznym przyprawom. Tamtejsze upodobania kulinarne nie są jednak jednorodne ‒ w każdym z 17 autonomicznych regionów Hiszpanii jada się nieco inaczej. Najbardziej charakterystyczne są cztery rejony kulinarne: Galicja, Katalonia, Andaluzja i Kastylia. Położona nad Oceanem Atlantyckim
Galicja to miejsce, gdzie królują ryby i owoce morza ‒ różnych wersjach można tam spróbować krewetek, sardynek, ośmiornicy i tuńczyka. Na drugim krańcu Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym, leży Katalonia, w której ‒ tak jak w Galicji ‒ dania przygotowuje się z wodnych żyjątek, ale również z chleba, ryżu i makaronu. Składniki te wraz z warzywami trafiają zwykle do jednego garnka i są gotowane na wywarze mięsnym. Górzysta Andaluzja słynie ze wspaniałych serów, kiełbas i długo dojrzewających wędlin. Natomiast Kastylia ‒ ze wspaniałej dziczyzny, szafranu i warzyw, które są tam sadzone w ogromnych ilościach.
W Hiszpanii wszechobecne są dojrzewające
szynki,
mięsa z rusztu, podawane w towarzystwie
sałaty i
ziemniaków. Charakterystycznym daniem na Półwyspie Iberyjskim jest
tortilla, przyrządzana z różnymi farszami. W Hiszpanii ze względu na południowy klimat panuje inna kultura jedzenia posiłków. Mieszkańcy tego kraju dużo czasu spędzają poza domem. Bary i restauracje to najpopularniejsze miejsca, w których spożywa się posiłki.
Podstawowymi Hiszpańskimi potrawami są:
gazpacho - pyszny warzywny chłodnik,
paella z ryżem,
owocami morza,
kurczakiem lub
królikiem, smażona i gotowana na metalowej patelni z dwoma uchwytami.
Churros to słodki hiszpański przysmak, idealnie smakuje maczany w kawie lub gorącej
czekoladzie.
Hiszpańskie desery
W Hiszpanii ‒ tak samo jak u nas ‒ po dwudaniowym obiedzie przychodzi czas na deser. Katalończycy najczęściej przygotowują słynne
crema catalana, które jest bardzo podobne do francuskiego crème brûlé. Desery różni tylko składnik bazowy (w Katalonii mleko, we Francji śmietana). Cała Hiszpania natomiast zajada się paluchami churros ‒ niezastąpionym dodatkiem do kawy. Wyglądem przypominają nasze ciastka maszynkowe. Robi się je z trzyskładnikowego ciasta (mąka pszenna olej i cukier) i smaży na głębokim oleju.
Hiszpania na całym świecie uznawana jest za jednego z największych producentów
win gronowych. Wina w Hiszpanii traktowane są jako uzupełnienie posiłku, a nie jako alkohol którym można się upić. Korzystajmy z bogactwa przepisów na
wspaniałe dania kuchni Hiszpańskiej!
Zdjęcie: Fotolia