Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek.
 
Kuchnia włoska to prawdziwy raj dla koneserów dobrego jedzenia, zresztą nie tylko dla nich. Analizując dania włoskie jesteśmy w stanie stwierdzić, że jest ona wyjątkowo bogata w rozmaite warzywa, przyprawy, m.in. oregano, bazylia, rozmaryn, estragon czy tymianek.
 
W kuchni włoskiej do smażenia, pieczenia oraz doprawiania potraw używa się przeważnie oliwy z oliwek. Włosi wyspecjalizowali się w daniach mięsnych oraz z ryb i owoców morza.
 
La colazione, czyli śniadanie po włosku, składa się głównie z samych słodkości. Słodkie ciasteczka, biscotti – herbatniki, drożdżówki – brioche czy pączki – bomboloni to tylko przykłady rodem z włoskiego poranka. Oczywiście te pyszne łakocie występują w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej włoskiej kawy, rzadziej soku.
 
Warto wspomnieć, że włoski obiad składa się od trzech do sześciu dań. Pierwsze danie to primi piatti. Serwowane są wtedy rozmaite risotta, polenty, gnocchi lub zupy, najpopularniejsza to minestrone. Kolejnym daniem, które może być nazywane również daniem głównym jest secondo piatto / piatto di mezzo. Do tej grupy zaliczamy rozmaite owoce morza, mięso: drób, dziczyzna, omlety, słynne spaghetti, cannelloni, lasagne, tortellini, a nawet pizzę.
 
Podczas serwowanego dania drugiego lub głównego często towarzyszą contorno, czyli dodatki, które przybierają formę warzyw gotowanych, smażonych, pieczonych, ryżu czy sałatek. Czwartym podawanym daniem jest formaggio, czyli sery, które podawane są w postaci marynowanej, świeżej, pieczonej, smażonej czy w panierce. Dolce – desery oraz frutta – świeże owoce, podawane są na końcu obiadu.

Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.Popularne tiramisu, panettone, cannolo, granita czy zabaglione to tylko namiastka włoskich przysmaków.
 
Jako wisienkę na torcie podawane są digestivo, a inaczej mówiąc alkohole, pod postacią grappy, brandy, wermutu czy likierów.
 
Na tej stronie znajdziecie tylko sprawdzone przepisy naszych użytkowników na dania włoskie. Inspirująca kolekcja najlepszych receptur zachwyci każdego, nie tylko miłośników makaronów. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia włoska Kategorie

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia włoska

Znaleźliśmy 1645 przepisów w kategorii Kuchnia włoska

Sos włoski Ewy

Sos włoski Ewy

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek włoski

Placek włoski

kasienka90ns kasienka90ns
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa - Aquacotta

Zupa grzybowa - Aquacotta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tiramisu

Tiramisu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkopt - Pan di spagna

Biszkopt - Pan di spagna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gnocchi (przepis podstawowy)

Gnocchi (przepis podstawowy)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti all’amatriciana

Spaghetti all’amatriciana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pesto

Pesto

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Focaccia z bazylią

Focaccia z bazylią

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Insalata verde con gorgonzola

Insalata verde con gorgonzola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak z winem chianti

Kurczak z winem chianti

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bakłażan panierowany

Bakłażan panierowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Farfale z sosem z awokado

Farfale z sosem z awokado

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: