Kurczaka w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie danie. Podstawą sosu jest śmietana 30- lub 18-procentowa. Kurczaka smaży się na patelni z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Mięso po usmażeniu zalewa się śmietaną i dodaje ulubione przyprawy oraz zioła, np. chili, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, curry, natkę pietruszki lub posiekany koper. Aby sos miał gęstą konsystencję, należy połączyć go z odrobiną mąki ziemniaczanej. Do mięsa można dodać warzywa. Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym będzie dobrze smakować z dodatkiem czosnku i oregano.
Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w pomidorach to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem a także warzywnymi sałatkami i surówkami. Sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz cukru. Całość doprawia się solą i pieprzem. Dresing będzie bardziej aksamitny, jeśli doda się do niego ser mascarpone. Oblanego sosem kurczaka posypuje się świeżymi listkami tymianku, bazylii lub mięty.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Delikatne i łagodne w smaku mięso kurczaka bardzo dobrze komponuje się ze smakiem sosu słodko-kwaśnego. Do przyrządzenia potrawy z takim sosem najlepiej wybrać pierś kurczaka. Na początku warto ją zamarynować w sosie sojowym oraz przyprawach: soli, chili, słodkiej papryce lub curry. Mięso polane sosem sojowym i natarte przyprawami należy wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie można usmażyć je na patelni. Kurczak będzie gotowy do jedzenia, kiedy po przekrojeniu jego mięso okaże się białe. Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podaje się z gotowanym ryżem.

Znaleźliśmy 39 przepisów w kategorii Kurczak w sosie śmietanowym