Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Kluski na mleku

Kluski na mleku

dayzi dayzi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety z pasztetem

Krokiety z pasztetem

Editha Editha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski lane

Kluski lane

Gabriela950 Gabriela950

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z bigosem

Pierogi z bigosem

monikaT83 monikaT83

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajeczniki 2

Jajeczniki 2

dodi1 dodi1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe kopytka 3

Domowe kopytka 3

ewaole ewaole

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: