Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Knedel - do sosów

Knedel - do sosów

mela25 mela25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka wg Izka192

Kopytka wg Izka192

Izka192 Izka192

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Waniliowe naleśniki

Waniliowe naleśniki

Patty Patty

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z kaszą

Pierogi z kaszą

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy 6

Racuchy 6

kasnaj kasnaj
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: