Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Mała mieszanka.

Mała mieszanka.

duch duch

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kolorowa pizza Pyzy

Kolorowa pizza Pyzy

Pyza Pyza
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet kolorowy

Omlet kolorowy

Pyza Pyza
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski ślaskie.

Kluski ślaskie.

mania mania
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Słodki nalesnik

Słodki nalesnik

elektra9 elektra9
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

katis katis
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bułeczki kukurydziane

Bułeczki kukurydziane

beta beta
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki z wołowiną

Sajgonki z wołowiną

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki wieprzowe dim sum

Pierożki wieprzowe dim sum

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle z ciasta parzonego

Knedle z ciasta parzonego

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: