Małże nowozelandzkie, przegrzebki, omułki, ostrygi. Gatunków jadalnych małż morskich i słodkowodnych jest sporo. Każde z nich smakują nieco inaczej i nadają się do innych potraw. Świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju przystawkach – sałatka z małżami lub mule w sosie pomidorowym z pewnością zachwycą Twoich gości. Przyrządzenie mięczaków wcale nie zajmuje wiele czasu. Większość z nich wystarczy tylko odpowiednio oczyścić i poddać krótkiej obróbce termicznej. Ostrygi z kolei warto podawać na surowo z odpowiednim sosem. Wówczas można poznać pełnię ich smaku!

Poznaj przepisy na przepyszne małże!
Przegrzebki

Przegrzebki

Małże św. Jakuba to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Są dość duże, dlatego z powodzeniem nadają się do przystawek. Mięso przegrzebków można smażyć, gotować, dusić i podawać na surowo. Dobrze komponują się z sosami, w tym tymi na bazie białego wina, cytryny lub pomarańczy. Muszle św. Jakuba nie tylko mają wyjątkowo delikatny smak, lecz również wyglądają bardzo dekoracyjnie. Warto je podawać na rozmaitych przyjęciach i spotkaniach towarzyskich, ponieważ bez wątpienia oczarują naszych gości!

Mule

Mule

Omułek jadalny to jeden z najczęściej wykorzystywanych gatunków małż. Nic dziwnego – w Polsce jest stosunkowo łatwo dostępny. Oprócz tego można go łączyć z wieloma dodatkami. Mule w sosie pomidorowym lub po marynarsku to dania z owoców morza, które trzeba choć raz spróbować. Co ciekawe – te małże najczęściej serwuje się razem ze skorupkami, nawet gdy dodaje się je do makaronu. W ten sposób uzyskujemy smaczne i kusząco wyglądające danie, któremu nikt się nie oprze.

Mule w winie

Mule w winie

Omułki to bez wątpienia jedne ze smaczniejszych i popularniejszych małż. Jednym z najbardziej znanych dań są mule w białym winie, czyli po marynarsku. To danie przygotowuje się błyskawicznie – oczyszczone małże wystarczy poddusić z winem i warzywami. Całość najlepiej podawać ze spaghetti lub bagietką. To danie tak proste, że bez problemu można je dowolnie modyfikować. Warto eksperymentować z dodatkami w postaci pora, pomidorów lub bakłażana. Bez wątpienia mule w winie w każdej wersji będą smakowały znakomicie!

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

Małże, czosnek, białe wino i spaghetti. Tyle potrzeba do stworzenia pysznego włoskiego dania. Makaron z małżami przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy kwadrans, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Do vongole najlepiej się sprawdzą przegrzebki, jednak bez problemu można do tego dania wykorzystać także inne gatunki mięczaków. Spaghetti z małżami to znakomity pomysł na obiad. Szczególnie, kiedy mamy ochotę na wypróbowanie czegoś nowego a jednocześnie nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Szybko i smacznie – czy można chcieć więcej?

Sałatka z małżami

Sałatka z małżami

Małże przed dodaniem do sałatki należy bardzo dokładnie przygotować. Najlepiej włożyć je na 2-3 godziny do miski z zimną wodą. Po tym czasie oczyścić ze wszystkich wodorostów, żyłek i ścięgien, opukując każdą muszlę delikatnie, krótkim i cienko zakończonym nożem. Muszle powinny być szczelnie zamknięte, te otwarte (martwe) należy wyrzucić. Następnie wrzuca się zamknięte muszle do wrzątku na 2-3 minuty lub na rozgrzany na patelni olej. Po tym czasie świeże i żywe okazy otworzą się, natomiast te, które nie nadają się do jedzenia pozostaną zamknięte. Następnie wyjmuje się zawartość każdej muszli i łączy z pozostałymi składnikami.  Sos do tego typu sałatek często przyrządza się na bazie wody, w której gotowały się skorupiaki lub tłuszczu z ich smażenia. Mule doskonale smakują w sosie pomidorowym oraz przyrządzonym na bazie białego wina.

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście to super przekąska na spotkanie ze znajomymi. Będą dobrą zakąską do piwa albo wina. Jeśli podamy do nich jeszcze różne rodzaje sałat polane sosem balsamicznym będziemy mieli wspaniałe danie. Krewetki  możemy przygotować w tempurze, cieście piwnym, bądź naleśnikowym. W każdej odsłonie będą smakować wyśmienicie.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Utarło się, że spaghetti podajemy z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Ewentualnie kurczakiem i śmietaną. Warto sięgać także po inne patenty na ten makaron. Jakie? Na przykład spaghetti z krewetkami! To świetny sposób na przygotowanie owoców morza. Do sosu oprócz skorupiaków dobrze jest wykorzystać szpinak, czosnek czy nawet cukinię. Całość można zagęścić śmietaną lub przecierem pomidorowym, tworząc bardzo aromatyczny sos. Takie danie warto dodatkowo udekorować odrobiną startego parmezanu.

Ostrygi

Ostrygi

Są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Najczęściej podawane są na surowo, choć przepisów na ostrygi jest znacznie więcej. Można je zapiekać, smażyć czy gotować. Co więcej – można spotkać także ostrygi wędzone, których wyjątkowy dymny posmak zauroczył już niejedną osobę. W najprostszej wersji te największe mięczaki podaje się na lodzie z plasterkami cytryny. Serwowane w ten sposób stanowią idealny dodatek do dobrej jakości szampana i mogą służyć za elegancką przystawkę na oficjalnym przyjęciu.

Małże w winie

Małże w winie

Małże w białym winie najczęściej kojarzą się z omułkami. To jednak nie jedyny gatunek mięczaków, który doskonale komponuje się z sosem winnym. Równie dobrym pomysłem są sercówki, przegrzebki czy nawet ostrygi. Wszystko dzięki ich wyjątkowemu smakowi, który świetnie łączy się z aromatem białego wytrawnego wina. Dodatek wybranych warzyw sprawi, że danie będzie smakowało znakomicie. Tak przygotowane małże można podawać jako przystawkę z bagietką lub danie obiadowe z dodatkiem wybranego makaronu. Palce lizać!

Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami

Spaghetti alle vongole to proste i błyskawiczne danie, idealne na obiad lub kolację. To nic innego jak makaron z małżami, najczęściej w sosie z białego wina lub pomidorów. Do tej potrawy wykorzystuje się najczęściej przegrzebki lub omułki, ale można dodać także inne gatunki małży. Robienie sosu trwa zaledwie kwadrans. Całość doprawia się solą i białym pieprzem.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Małże

Małże na pęczaku

Małże na pęczaku

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Małże duszone

Małże duszone

Sarenka Sarenka
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: