Gotowanie makaronu do spaghetti: od czego zacząć
Makaron do spaghetti jest bardzo długi, dlatego najwygodniej będzie go ugotować w dużym garnku. Zagotuj minimum 2 litry osolonej wody (ogólna zasada mówi, że na każde 100 gramów makaronu należy zagotować 1 litr wody. Na spaghetti lepsza będzie większa ilość). Możesz dodać łyżkę oleju – dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a woda w garnku nie wykipi.
Jak się robi spaghetti, czyli jak gotować długi makaron
Gotowanie makaronu spaghetti po raz pierwszy może wydawać się skomplikowane, ponieważ długie nitki nie mieszczą się do garnka.
Ile gotować makaron spaghetti?
Czas gotowania spaghetti wynosi około 8-12 minut, w zależności od producenta i ilości gotowanego makaronu. Przed końcem gotowania wyjmij jedną nitkę, spróbuj i upewnij się, czy makaron jest już gotowy. Makaron do spaghetti bolognese z mięsem mielonym i spaghetti carbonara powinien być ugotowany al dente, czyli na lekko twardo. Po ugotowaniu przełóż go do cedzaka i przepłucz gorącą wodą.
Makaron do spaghetti jest bardzo długi, dlatego najwygodniej będzie go ugotować w dużym garnku. Zagotuj minimum 2 litry osolonej wody (ogólna zasada mówi, że na każde 100 gramów makaronu należy zagotować 1 litr wody. Na spaghetti lepsza będzie większa ilość). Możesz dodać łyżkę oleju – dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a woda w garnku nie wykipi.
Jak się robi spaghetti, czyli jak gotować długi makaron
Gotowanie makaronu spaghetti po raz pierwszy może wydawać się skomplikowane, ponieważ długie nitki nie mieszczą się do garnka.
- Makaron wkładaj tylko do wrzącej wody.
- Długi makaron spaghetti nie zmieści się w całości do garnka, wkładaj go więc stopniowo.
- Najpierw zanurz we wrzątku tylko część makaronu. Kiedy część umieszczona w wodzie zmięknie, wkładaj spaghetti coraz głębiej, aż cały makaron znajdzie się w wodzie.
- Mieszaj makaron przez cały czas gotowania.
Ile gotować makaron spaghetti?
Czas gotowania spaghetti wynosi około 8-12 minut, w zależności od producenta i ilości gotowanego makaronu. Przed końcem gotowania wyjmij jedną nitkę, spróbuj i upewnij się, czy makaron jest już gotowy. Makaron do spaghetti bolognese z mięsem mielonym i spaghetti carbonara powinien być ugotowany al dente, czyli na lekko twardo. Po ugotowaniu przełóż go do cedzaka i przepłucz gorącą wodą.