Jak ugotować makaron spaghetti?

Przepis na spaghetti bolognese czy spaghetti carbonara wymaga perfekcyjnie przygotowanego makaronu. Makaron na spaghetti gotuje się w dużym garnku i stopniowo zanurza kolejne części. Do wody można dodać łyżkę oleju. Dobrze ugotowane spaghetti to takie, w którym makaron jest sprężysty, średnio miękki i bez mącznego posmaku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować makaron spaghetti?
fot. Fotolia
Gotowanie makaronu do spaghetti: od czego zacząć

Makaron do spaghetti jest bardzo długi, dlatego najwygodniej będzie go ugotować w dużym garnku. Zagotuj minimum 2 litry osolonej wody (ogólna zasada mówi, że na każde 100 gramów makaronu należy zagotować 1 litr wody. Na spaghetti lepsza będzie większa ilość). Możesz dodać łyżkę oleju – dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a woda w garnku nie wykipi.

Jak się robi spaghetti, czyli jak gotować długi makaron

Gotowanie makaronu spaghetti po raz pierwszy może wydawać się skomplikowane, ponieważ długie nitki nie mieszczą się do garnka.
  • Makaron wkładaj tylko do wrzącej wody.
  • Długi makaron spaghetti nie zmieści się w całości do garnka, wkładaj go więc stopniowo.
  • Najpierw zanurz we wrzątku tylko część makaronu. Kiedy część umieszczona w wodzie zmięknie, wkładaj spaghetti coraz głębiej, aż cały makaron znajdzie się w wodzie.
  • Mieszaj makaron przez cały czas gotowania.

Ile gotować makaron spaghetti?

Czas gotowania spaghetti wynosi około 8-12 minut, w zależności od producenta i ilości gotowanego makaronu. Przed końcem gotowania wyjmij jedną nitkę, spróbuj i upewnij się, czy makaron jest już gotowy. Makaron do spaghetti bolognese z mięsem mielonym i spaghetti carbonara powinien być ugotowany al dente, czyli na lekko twardo. Po ugotowaniu przełóż go do cedzaka i przepłucz gorącą wodą.