Co to są przegrzebki?

Przegrzebki to mięczaki należące do gatunku małży. Cenione są za swoje walory zdrowotne i kulinarne.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co to są przegrzebki?
fot. Fotolia
Delikatne owoce morza, podawane w najlepszych restauracjach świata, to wykwintny przysmak, którym zajadają się wszyscy na całym świecie. Małże św. Jakuba możemy przygotować na wiele sposobów, czerpiąc z dobrodziejstwa oceanów jak najwięcej. Sprawdź, jak smakują!

Jak smakują przegrzebki?

Delikatne i mięsiste małże mają wykwintny, słodki posmak, w szczególności te, pochodzące z morza, nie z zatoki. Podobnie jak inne owoce morza, charakteryzują się zapachem słonych wód.

Jedynie sprawdzone, zamknięte muszle dają gwarancję świeżości oraz idealnego smaku. Zbita tekstura mięsa sprawia, że są wyjątkowo smaczne. Są szczególnie polecane dla osób, które nie przepadają za pozostałymi owocami morza, które mają nieco bardziej złożoną, galaretowatą lub gumową konsystencję.

Ich miękkość jest porównywana do pianek marshmallows, które są sprężyste i lekkie. Przegrzebki przygotowane w odpowiedni sposób nie wymagają przyprawiania. Zarówno surowe, jak i pieczone muszą być wyjątkowo świeże.

Małże św. Jakuba najczęściej porównywane są w smaku przez kucharzy do krewetek. Należy pamiętać, aby nie smażyć ich zbyt długo, gdyż staną się gumowe i niesmaczne.

Jak zrobić przegrzebki?

1. Do usmażenia przegrzebków należy dodatkowo przygotować solone masło, pokrojone w kostkę, oliwę z oliwek, czosnek oraz sól i świeżo zmielony pieprz.

2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek z dodajemy kawałek masła.

3. Czosnek rozgniatamy za pomocą noża i smażymy wraz z rozpuszczonym masłem i oliwą z oliwek. Mieszamy przez minutę do zbrązowienia.

4. Oczyszczone wcześniej przegrzebki przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Nacieramy je dokładnie, aby smaki się przeniknęły. Ułóż małże tak, aby każda miała odpowiednio dużą powierzchnię smażenia, by zapobiec gotowaniu i duszeniu.

5. Na każdej ze stron smażymy przez 6 minut do uzyskania brązowej skórki. Wyjmujemy czosnek z patelni, aby nie przypalił się, zostawiając przy tym niemiły posmak.

6. Odsączamy przegrzebki na ręczniku papierowym.

Wskazówka:

Jeżeli przygotowujemy w międzyczasie inne dodatki w postaci warzyw, należy owinąć mięczaki folią aluminiową, aby zatrzymać ciepło dania. Powtórne odsmażanie skutkowałoby gąbczastą teksturą i suchym wnętrzem.