Niskokaloryczna, jedzona na surowo lub na ciepło. Marchewka to jedno z najczęściej spożywanych warzyw.
Marchew ma zastosowanie w niemal wszystkich kuchniach świata. Taką popularność zawdzięcza przede wszystkim
charakterystycznemu smakowi i cennym składnikom odżywczym takim jak kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, kobalt, a także witaminom: A, B1, B2, B6, C, E i K.
Dlatego najlepiej spożywać
marchewkę surową, wówczas zachowuje najwięcej drogocennych składników. Można ją
przerobić na sok, który skutecznie ugasi pragnienie i uzupełni braki beta-karotenu. Surową marchewkę można także
dodać do obiadu, tworząc z niej
pyszną sałatkę lub surówkę. Świetnie smakuje również w wersji gotowanej, smażonej lub duszonej. Możemy ją dodać do
wywarów mięsnych, warzywnych bulionów, kremowych lub
warzywnych zup.
Marchewka duszona lub smażona doskonale
pasuje do mięs, ryb, makaronów, puree ziemniaczanego lub
ryżu. Te warzywo można także dodawać do deserów.
Marchewkowe ciasto, muffinki z marchewką lub
marchewka z jabłkiem to wspaniałe, słodkie pyszności idealne dla dzieci i dorosłych.