Marynaty to najlepszy sposób na kruche, soczyste i aromatyczne mięso. Mogą być ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub z dodatkiem oliwy z oliwek. Do wybranej bazy wystarczy dodać przyprawy i zioła, dzięki czemu nasze mięsa będą miały wspaniały smak. Marynowanie mięsa musi rozpocząć się odpowiednio wcześnie, aby wszystkie składniki zdążyły oddać mu swój aromat. Optymalny czas do marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej w marynacie powinny zostać mięsa wieprzowe i wołowe – od 6 do 12 godzin. Marynaty to także podstawa udanego grillowania, dzięki nim grillowane mięso nie jest suche i jałowe. 
 
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat: miodowe, cytrynowe, ziołowe, a nawet marynaty hawajskie. Wszystkie doskonale podkreślają smak naszych mięs.  
 
Marynatami nazywamy także zalewy przyrządzane do przetworów. Najważniejszym składnikiem naszych zalew jest ocet: spirytusowy, winny czy jabłkowy. To właśnie marynaty powodują, że nasze słoiczkowe skarby w postaci owoców, warzyw czy grzybów nie psują się. 
 
Marynowany agrest, marynowany bakłażan czy marynowana dynia - to dzięki nim możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych produktów nawet zimą! Zapoznajcie się z recepturami na najznakomitsze marynaty!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1785 przepisów w kategorii Marynaty

Jaja marynowane

Jaja marynowane

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka marynowane

Jajka marynowane

kamazka439 kamazka439

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka marynowane

Jajka marynowane

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jeleń po burgundzku

Jeleń po burgundzku

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kabaczki marynowane (Włochy)

Kabaczki marynowane (Włochy)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kaczka w maladze

kaczka w maladze

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: