Przepisy na domowy twarożek

  • 4

Delikatny, na słodko lub wytrawnie z dużą ilością ziół… Mowa tu oczywiście o domowym twarożku! Jak go przyrządzić? Z czym smakuje najlepiej? Przeczytajcie artykuł i przekonajcie się sami!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Przepisy na domowy twarożek

Własnoręcznie zrobiony twaróg to wspaniała sprawa! Wbrew pozorom jest on prosty w przygotowaniu, a jego wyrób nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najistotniejszym elementem udanego twarogu jest oczywiście mleko. Ważne by było ono jak najmniej przetworzone, najlepiej niepasteryzowane. Nabyć je można bezpośrednio od gospodarza wiejskiego lub w coraz częściej pojawiających się mlekomatach.

Nabyte mleko należy odstawić na 2-3 dni, następnie przeląc je do garnka i podgrzać do momentu pojawienia się grudek przypominających wiejski serek. Potem wystarczy przecedzić go przez sito lub użyć do tego celu czystej ściereczki. Kiedy ocieknie z serwatki, ( ją również można wykorzystać, gdyż jest źródłem wielu cennych minerałów)będzie gotowy do spożycia.

Bielutki, świeży i delikatny twarożek idealne jest bardzo wszechstronnie wykorzystywany!  Nadaję się jako farsz do naleśników, kanapek, zapiekanek czy słodkich serniczków i Wielkanocnych pasch. Warto podawać do w towarzystwie sezonowych owoców, warzyw i oczywiście nieocenionych ziół!

Biały smakołyk na talerzu

Kiedy chcemy przygotować danie z dodatkiem białego twarogu, najlepiej przygotować go samemu! Aby wyrób był udany, podajemy sprawdzoną recepturę na domowy biały ser według Gatita. Ten wartościowy przysmak może stać się bazą wielu smacznych potraw! Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smakołyk przygotujcie koperkowy twaróg autorstwa Mysiunia! Przyrządzony z koziego mleka, z powodzeniem może być serwowany nawet najmłodszym domownikom.

Domowy biały ser

Wytworzony samodzielnie serek, doskonale zainspiruję Was do przygotowania twarogu z dymką i rzodkiewką. Cukiereczek13 dodała do przekąski jogurt naturalny, młodą cebulkę, słodką paprykę oraz kilka listków bazylii. Twaróg z rzodkiewką autorstwa alaaa świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego, razowego pieczywa.

Na Waszych stołach nie może zabraknąć pysznych, tradycyjnych naleśników z serem i złocistą posypką według jaga85!  Potrawa ta znajdzie grono wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Koniecznie przyrządźcie pierogi z dynią, serem i rodzynkami. To oryginalne danie warto zaserwować zaproszonym gościom, pragnącym nowych doznań smakowych. Cukiereczek13 pierożki podała w bardzo atrakcyjnej oprawie!

Twaróg z rzodkiewką Koperkowy twaróg domowy
Naleśniki z serem i złocistą posypką Twaróg z dymką i rzodkiewką

Nie masz pomysłu na jutrzejszą przekąskę? Skorzystaj z naszych przepisów i zainspiruj się kulinarnie. Przypominamy, że za każdy dodany przepis nagradzany jest przez wirtuale wymienne na nagrody!

                                            


Zobacz jak zrobić domowy twarożek >>>