Twaróg sudecki został wpisany na listę produktów tradycyjnych 24 kwietnia 2013 roku. Tradycyjny Twaróg sudecki ma kształt kostki tzw. krajanka, kwaśny smak i lekko kremowy lub biały kolor. Twaróg produkowany jest w wersji o małej(chudy) i większej(tłusty) zawartości tłuszczu. Wielkość tradycyjnego produktu określana jest na ok. 300 do 800g.
Kamienna Góra wytwarza twaróg już od 1945 roku. Mleko, z którego powstaje tradycyjny twaróg pochodzi od krów wypasanych na terenie Sudetów Wałbrzysko-Kamiennogórskich. Twaróg sudecki produkowany jest bez dodatku konserwantów oraz dodatków wiążących wodę. Skrzep twarogowy powstaje naturalnie i jest wynikiem działania bakterii kwasu mlekowego.
Twaróg charakteryzuje się duża zawartością białka, dlatego też powinniśmy wprowadzić go na stałe go naszego menu. Mamy dla was kilka ciekawych propozycji potraw z użyciem białego sera.
Oto przepisy na pyszne śniadanie w menu:
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem autorem przepisu jest rozanka
zewa zamienia szczypiorek na ogórka i proponuje smaczny twarożek.
według dayzi dobrym pomysłem na śniadanie jest Sałatka z pomidorami i twarogiem.
mediana ma propozycję dla wszystkich, którzy lubią ryby i proponuje połączyć je z twarogiem zobacz przepis na Pastę rybną z twarogiem. Natomiast dorota20w poleca połączyć Kaszę z twarogiem
Na koniec słodka propozycja przejs Papanaci - placki z twarogiem
Zobacz wszystkie przepisy z użyciem twarogu >>>
Ela Dz