Twaróg sudecki

  • 1

Województwo dolnośląskie ma nowy produkt na liście produktów tradycyjnych - jest nim Twaróg sudecki. Zobacz opis produktu oraz przepisy z użyciem białego sera.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Twaróg sudecki

Twaróg sudecki został wpisany na listę produktów tradycyjnych 24 kwietnia 2013 roku. Tradycyjny Twaróg sudecki ma kształt kostki tzw. krajanka, kwaśny smak i lekko kremowy lub biały kolor. Twaróg produkowany jest w wersji o małej(chudy) i większej(tłusty) zawartości tłuszczu. Wielkość tradycyjnego produktu określana jest na ok. 300 do 800g. 

 

Kamienna Góra wytwarza twaróg już od 1945 roku. Mleko, z którego powstaje tradycyjny twaróg pochodzi od krów wypasanych na terenie Sudetów Wałbrzysko-Kamiennogórskich. Twaróg sudecki produkowany jest bez dodatku konserwantów oraz dodatków wiążących wodę. Skrzep twarogowy powstaje naturalnie i jest wynikiem działania bakterii kwasu mlekowego.

 


Twaróg charakteryzuje się duża zawartością białka, dlatego też powinniśmy wprowadzić go na stałe go naszego menu. Mamy dla was kilka ciekawych propozycji potraw z użyciem białego sera.


Oto przepisy na pyszne śniadanie w menu:

Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem autorem przepisu jest rozanka

zewa zamienia szczypiorek na ogórka i proponuje smaczny twarożek. 

według dayzi dobrym pomysłem na śniadanie jest Sałatka z pomidorami i twarogiem. 

mediana ma propozycję dla wszystkich, którzy lubią ryby i proponuje połączyć je z twarogiem zobacz przepis na Pastę rybną z twarogiem. Natomiast dorota20w poleca połączyć Kaszę z twarogiem

Na koniec słodka propozycja przejs Papanaci - placki z twarogiem


 

 


Zobacz wszystkie przepisy z użyciem twarogu >>>