Naleśniki to mało wymagające, szybkie a przy tym bardzo smaczne danie. Doskonałe na każdą porę dnia.
Naleśniki na słodko,
naleśniki na słono, naleśniki z nutką ostrości, dzięki tej różnorodności idealnie dostosowują się do każdej okazji. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obiad, podwieczorek i kolację.
O charakterze tych pysznych placków w dużej mierze decyduje
ciasto naleśnikowe, które w zależności od potrzeby może być cienkie, grubsze lub puszyste. Jednak główną i kluczową rolę w przypadku naleśników odgrywa farsz.
Za najpopularniejsze nadzienie do naleśników uchodzą dżemy i konfitury. Równie często na naszych stołach pojawiają się
naleśniki z białym serem. W wersji deserowej coraz częściej można spotkać
naleśniki z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jagody. Za prawdziwy smakołyk, któremu trudno się oprzeć, uważane są
naleśniki z nutellą i bananami.
Gdy już znudzą nam się naleśniki na słodko, warto odkryć ich wytrawne oblicze! Jako doskonały farsz do takich naleśników służą warzywa.
Naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z pieczarkami czy też naleśniki ze szparagami to tylko niektóre możliwości. Ciasto naleśnikowe doskonale komponuje się także z kurczakiem i z mięsem mielonym.
Inspiracji do przygotowania oryginalnych naleśników zawsze można szukać w kuchniach świata, w których to znajdziemy m.in. przepisy na amerykańskie pancakes czy meksykańskie tortillas.