Rukola jest niskokalorycznym warzywem z rodziny kapustowatych. Zawiera zaledwie 25 kalorii na 100g. Jej znak rozpoznawczy to orzechowy, przyjemnie gorzkawy smak.

Rukola jest podstawą wszelakich sałatek i surówek. Doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Doskonale smakuje w towarzystwie roszponki, szynki parmeńskiej, jajek, octu balsamicznego oraz delikatnego sosu. Świetnie komponuje się także z serami (mozzarellą, fetą, gorgonzolą, parmezanem, kozim serem czy rokpolem), warzywami, orzechami czy owocami cytrusowymi.

Rukola jest dość gorzka, dlatego sprawdzi się świetnie przełamując smaki mięs, wędlin, grillowanych warzyw, makaronów i ryżu. Aby zneutralizować gorzkawy posmak rośliny, można ugotować zupę z rukoli.

Wypróbujcie nasze przepisy na potrawy z tym pysznym warzywem: sałatkę z rukolą, oliwkami i serem feta, kieszonki schabowe z serem i rukolą, pastę lub koktajl z rukoli.

Wiele innych, wspaniałych przysmaków znajdziecie poniżej. Polecamy!

 
Sałatka z rukolą

Sałatka z rukolą

Z dodatkiem rukoli powstają bardzo smaczne i pełne witamin sałatki. Wśród nich prym wiodą sałatka z rukolą i kurczakiem oraz sałatka z rukolą i gruszką. Do tej ostatniej często dodajemy ser feta lub ser pleśniowy. Dobrym dopełnieniem takiej przekąski są ziarna słonecznika i orzechy. Jeśli chcemy, by sałatka z rukolą była bardziej oryginalna zdecydujmy się na dodanie suszonych pomidorów, a nawet buraków, truskawek lub pomarańczy. Gdy wolimy tradycyjne połączenia postawmy na makaron, jajka, awokado lub łososia.

Pizza z rukolą

Pizza z rukolą

Rukolę często traktujemy jako element dekoracyjny do pizzy. Jednak na tym jej rola się nie kończy. Już kilka listków rukoli dodaje pizzy świeżości i wyrazistości. Pizza z mozzarellą i rukolą to jedna z najprostszych wersji tego włoskiego dania. Wbrew pozorom ograniczenie się tylko do tych składników nie ujmuje jej smaku. Dodanie mozzarelli do pizzy to bardzo dobry wybór. Ser ten bezproblemowo łączy się z innymi składnikami. W przypadku, gdy danie bez mięsa nie do końca spełnia nasze oczekiwania, warto postawić na pizzę z rukolą oraz szynką lub szynką parmeńską.

Zupa z rukoli

Zupa z rukoli

Okazuje się, że rukola to świetny dodatek do zup. Jej orzechowy smak dodaje kolorytu kremowym zupom, takim jak krem z brokułów czy krem z cukinii. Rukolą warto podkreślić charakter zupy z czerwonej soczewicy lub neutralnej zupy ziemniaczanej. Trzeba przyznać, że rukola bardzo dobrze współgra z warzywami o delikatnym aromacie. Śmiało można nią doprawiać m.in. zupę ze świeżych ogórków, zupę kartoflaną czy brokułową. Dobrze pamiętać o tym, że pyszną zupę z rukoli otrzymamy też po zblendowaniu liści rukoli, a następnie zagęszczeniu zupy mąką lub np. kabaczkiem.

Makaron z rukolą

Makaron z rukolą

Nie tylko z bazylii przygotujemy zielone pesto do makaronu. Smaczny sos powstanie nam także z liści rukoli i kilku dodatków. Rukola połączona z pestkami dyni, oliwą, serem i przyprawami da nam smaczne i zdrowe pesto. Ta domowa wersja jest idealną alternatywą dla zakupionego w sklepie pesto ze słoika. Z zielonym pesto najczęściej łączymy kurczaka, suszone pomidory lub łososia. Makaron z pesto, czy to zielonym czy czerwonym, powstaje bardzo szybko i smakuje rewelacyjnie. Do różnego typu makaronów z sosami możemy też dodać pojedyncze liście rukoli.

Kanapki z rukolą

Kanapki z rukolą

Rukola sprawia, że nawet zwykła kanapka smakuje zupełnie inaczej. Te kolorowe przekąski są bardzo zdrowe. Na kanapki z łososiem lub tuńczykiem i jajkiem warto położyć kilka listków rukoli, ponieważ tym sposobem dodajemy sobie cennych wartości odżywczych. Dietetyczną wersję kanapki skomponujemy z kurczaka, awokado, pełnoziarnistego chleba i rukoli. Gdy zaś znudzą nam się klasyczne kanapki można poeksperymentować i zrobić kanapkę panini. Jest to typowo włoska kanapka wypełniona dowolnymi dodatkami. Najczęściej podaje się ją na gorąco, dlatego zwana jest zagrzewaną kanapką.

Tarta z rukolą

Tarta z rukolą

Wytrawna tarta z rukolą i innymi dodatkami to prosty i pyszny pomysł na obiad lub kolację. Jako spód do takiej tarty sprawdzi się zarówno ciasto francuskie, jak i ciasto kruche. W tym przypadku znaczącą rolę odegra dobra forma do tarty, która sprawi, że ciasto nie będzie się kruszyć i bez problemu odstanie od blaszki. Rukolę z powodzeniem możemy dodać do tarty z łososiem i szpinakiem lub do tarty z grzybami, chociażby takimi jak kurki. Rukola wzmocni smak tarty z pomidorami, czy to świeżymi czy suszonymi. Dobrze będzie komponowała się także z gruszkami i serem np. kozim lub z burakami.

Znaleźliśmy 240 przepisów w kategorii Rukola

Makaron z rukolą

Makaron z rukolą

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: