Soczewica to jedna z najbardziej wartościowych roślin strączkowych. Największą część jej składu stanowi dobroczynne dla organizmu białko. Poza nim, w soczewicy znajdziemy też fosfor, potas, żelazo oraz cenne witaminy. Ostatnio soczewica przeżywa swoją drugą młodość. Doceniają ją zarówno mięsożercy, jak również weganie i wegetarianie.

Na rynku dostępne są trzy rodzaje soczewicy: czerwona, zielona i brązowa. Każda z nich nieco rożni się smakiem i sposobem przygotowania. Soczewica świetnie sprawdza się jako składnik zup. Zupa krem z soczewicy, z dodatkiem imbiru będzie doskonałym, mocno rozgrzewającym obiadem. Jeśli chcemy uzyskać sycące danie jednogarnkowe, wystarczy że do aromatycznego gulaszu, czy bogracza dodamy kilka łyżeczk soczewicy.

Gdy mamy ochotę na zapiekankę, zdecydujmy się na zdrowszą wersję i przygotujmy doskonałą zapiekankę z soczewicy. Soczewica to także świetny składnik do wszelkiego rodzaju nadzień i farszy. Pyszne pierogi z soczewicą i krokiety z soczewicą nie mają sobie równych.

Soczewica jest niezwykle uniwersalna, znalazła swoje miejsce także wśród sałatek i pasztetów. Odkryjcie wszystkie oblicza soczewicy. Zapraszamy do skorzystania z przepisów!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Soczewica

Znaleźliśmy 281 przepisów w kategorii Soczewica

Krem z soczewicy

Krem z soczewicy

szpileczka szpileczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

wroneczka wroneczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Polenta z soczewicą

Polenta z soczewicą

cris cris
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Humus  Ewy

Humus Ewy

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z soczewicy 5

Zupa z soczewicy 5

ami91 ami91

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: