Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Smażony karp

Smażony karp

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffinki Choinki

Muffinki Choinki

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Laseczki Mikołaja

Laseczki Mikołaja

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Garus wg Mychy

Garus wg Mychy

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp smażony 3

Karp smażony 3

oliwkowa oliwkowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Owocowe fondue

Owocowe fondue

Mysiunia Mysiunia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączusie

Pączusie

lenian lenian

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

małe pączki

małe pączki

eliza5519 eliza5519

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki luksusowe

Faworki luksusowe

Kaka12999 Kaka12999

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tanie faworki

Tanie faworki

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki karnawałowe

Faworki karnawałowe

IwonaM IwonaM

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki wg angel35

Oponki wg angel35

angel35 angel35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: