Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Proste pączki

Proste pączki

senninha senninha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

margro margro
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź po tatarsku

Śledź po tatarsku

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki:)

Faworki:)

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z kapustą.

Pierogi z kapustą.

margro margro

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieróg

Pieróg

margro margro

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Duszona szyneczka

Duszona szyneczka

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos Janka

Bigos Janka

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks  Wspaniały

Keks Wspaniały

dża dża
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Migdałowe rogaliki

Migdałowe rogaliki

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka z  foremek

Ciasteczka z foremek

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia Danusi

Kutia Danusi

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: