Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pierniczki

Pierniczki

Aga24 Aga24

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

kretka170 kretka170

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

kinguś kinguś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Siemionka

Siemionka

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniki

Pierniki

Paulina12 Paulina12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

Marta1986 Marta1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indyk duszony

Indyk duszony

elutka elutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

kindzia kindzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa bawarska

Zupa bawarska

mz00ms mz00ms

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tiramisu

Tiramisu

Ama Ama

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka nadziewane pieczarkami

Jajka nadziewane pieczarkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

faworki

faworki

kkwiatuszeekk kkwiatuszeekk

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: