Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pyszny i kochany przez dzieci! Warzywo to zawiera wiele cennych dla organizmu składników m.in. żelazo, potas, kwas foliowy, witaminę C czy beta - karoten.

Jak w przypadku większości warzyw - świeży szpinak jest najlepszy. W takiej postaci świetnie sprawdza się w sałatkach z dodatkiem dobroczynnej oliwy z oliwek. Łączmy go z serami pleśniowymi, serem feta, parmezanem, soczystymi truskawkami, winogronami, gruszkami czy cytrusami.

Szpinak świetnie pasuję do makaronu, ryżu, owoców morza czy ziemniaków. Zielone liście szpinaku, to niejednokrotnie nadzienie dla mięs, ryb, naleśników, pierogów czy gołąbków, te gotowe smakołyki doskonale smakują z sosem szpinakowym.

Wariacji na temat szpinaku jest mnóstwo - lazania , zapiekanka, zupa szpinakowa czy tarty na kruchym cieście ze szpinakiem.

Przygotujcie dania ze szpinakiem w roli głównej!

Zdjęcie: jaga85


 

Znaleźliśmy 1216 przepisów w kategorii Szpinak

Wielkanocne muffinki

Wielkanocne muffinki

jaga85 jaga85
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Truskawki w lesie

Truskawki w lesie

Mniam1 Mniam1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tostowe babeczki

Tostowe babeczki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort szpinakowy

Tort szpinakowy

lalunia lalunia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: