Przetwory - metody utrwalania produktów.

  • 2

Sposoby na zatrzymanie lata w spiżarni.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Przetwory - metody utrwalania produktów.

Sezon owocowo-warzywny w naszych warunkach klimatycznych trwa krótko, stąd zachodzi potrzeba przyrządzania przetworów. Surowce (owoce, warzywa, zioła, grzyby) przeznaczone na przetwory powinny być świeże, zdrowe i jędrne. Najlepsze przetwory otrzymamy wtedy, gdy surowce przetworzymy w możliwie najkrótszym czasie od zbioru - czyli najlepiej w dniu zbioru.

Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów surowce należy bardzo dokładnie umyć, osączyć na sicie, a czasami osuszyć na płótnie lub ręcznikach papierowych. Pokrojonych warzyw i owoców nie należy płukać ani wystawiać na długo na działanie powietrza i słońca. Część warzyw i owoców przed przetworzeniem wymaga blanszowania czyli zanurzenia na kilka minut we wrzątku i włożeniu do zimnej (lodowatej) wody. Blanszowanie nie powoduje utraty witamin i pozwala zachować (utrwalić) kolor.


Domowe sposoby konserwacji warzyw, owoców, ziół i grzybów możemy podzielić na:
  • Suszenie - w słońcu - w piekarniku lub suszarkach do tego przeznaczonych
  • Kwaszenie 
  • Przetwory utrwalane poprzez ogrzewanie -pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktów w zamkniętych opakowaniach szklanych (weki, słoje typu twist-off i butelki) w temperaturze 85-90 stopni -tyndalizacja czyli 2-3 krotna pasteryzacja przeprowadzana w odstępach nie wcześniejszych niż 24 godzinnych 
  • Przetwory utrwalane cukrem - galaretki ucierane na zimno - dżemy - marmolady i marmoladki - powidła - konfitury
  • Przetwory utrwalane kwasem (marynaty) - z użyciem octu - z użyciem kwasku cytrynowego 
  • Przetwory utrwalane solą - przesypywanie solą - zalewanie solanką 
  • Zamrażanie