Jak dusić gołąbki?

Złożone w kopertę gołąbki układa się ciasno i dusi w sosie oraz pod warstwą liści kapusty w zamkniętym pokrywką garnku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak dusić gołąbki?
fot. Fotolia
Gołąbki dusi się w garnku nawet kilka godzin. Można posypać je startym serem i zapiekać w piekarniku przez dodatkowy kwadrans, aby uzyskać apetyczną, serową skorupkę.

Jak robić, gotować i dusić gołąbki, żeby się nie przypaliły

Aby gołąbki się udały, warto przestrzegać poniższych kroków:
  • Należy wybierać duże i niezbyt zbite główki młodej kapusty – mają najbardziej delikatne liście, które łatwo porozdzielać w całości.
  • Po ich oderwaniu należy krótko obgotować je we wrzątku, a następnie wyciąć zgrubiałą część u nasady lub rozbić ją tłuczkiem do mięsa.
  • Najlepszy ryż do gołąbków to ten krótkoziarnisty, bardzo dobrze się klejący.
  • Dno garnka warto wyłożyć liśćmi kapusty – za małymi lub porwanymi.
  • Do liści kapusty nie wkłada się za dużo farszu, żeby się nie rozpadły.
  • Nadzienie układa się w centralnej części każdego z liści i składa je staranie, dociskając palcami w „kopertę” przypominającą walec.
  • Gołąbki układa się na dnie garnka gładką częścią liścia na wierzch, a widocznym miejscem złożenia do spodu.
  • Im ciaśniej gołąbki będą ułożone, tym większe prawdopodobieństwo, że nie rozpadną się w trakcie duszenia.
  • Największe gołąbki powinny znajdować się na spodzie garnka – wierzchnia warstwa to najdrobniejsze sztuki.
  • Zalane wodą, bulionem lub sosem pomidorowym warstwy gołąbków najlepiej zabezpieczyć z zewnątrz kilkoma liśćmi kapusty i przykryć garnek do duszenia pokrywką.