Pasta z bakłażana - prosty przepis na baba ghanoush

Jak zrobić smaczną pastę z bakłażana? Czy warzywo trzeba wcześniej obrać albo upiec? Oto sprawdzony przepis na baba ghanoush czyli pastę z bakłażana, zwaną czasem wegetariańskim kawiorem. Podajemy przepis na ten smaczny dodatek!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pasta z bakłażana - prosty przepis na baba ghanoush
fot. Adobe stock

Do czego przyda się baba ghanoush?


Pasta z bakłażana znana pod egzotycznie brzmiącą nazwą baba ghanoush doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa (nie tylko chleba!), makaronu, ryżu, albo w roli dipu do warzyw.

Różne przepisy na pastę podają różne składniki, ale ich wspólnym mianownikiem zawsze jest odpowiednio upieczony bakłażan.

Jak upiec bakłażana?


Tradycyjnie bakłażan na baba ghanoush powinien być pieczony nad żywym ogniem. W domowych warunkach, zwłaszcza, jeśli posiadasz jedynie piekarnik i płytę indukcyjną będziesz mieć problem z tym, aby trzymać się tradycji. Posiadacze kuchenki gazowej mogą spróbować opiec bakłażany nad palnikiem. Dzięki temu skórka zwęgli się, a pasta zyska niepowtarzalny aromat. Po 15-minutowym opiekaniu bakłażana (najwygodniej będzie nabić go na widelec) trzeba go jednak dodatkowo przez kolejne 15 minut piec w piekarniku.

Możesz także po prostu upiec bakłażana w piekarniku. Wystarczy ułożyć warzywa na blasze i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Do przygotowania pasty wybieraj warzywa średnich lub dużych rozmiarów - te małe mogą okazać się zbyt gorzkie.

Przepis na baba ghanoush - pastę z pieczonych bakłażanów

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
1. Bakłażany umyj i osusz, nakłuj widelcem skórkę w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Od czasu do czasu obracaj bakłażany.
2. Obierz bakłażany ze skórki i miąższ ugnieć widelcem.
3. Dodaj pastę tahini, oliwę oraz miód i wymieszaj.
4. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy, wymieszaj i dopraw szczyptą pieprzu.

Zobacz też: pomysły na dania z bakłażana