Jak zrobić miękkie ciasto na pizzę?

Zaczyn do ciasta na pizzę musi mieć czas na wyrośnięcie. Ciasto najlepiej przyrządzić dzień przed planowanym pieczeniem pizzy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić miękkie ciasto na pizzę?
fot. Fotolia
Drożdżowe placki do pizzy spożywa się w Polsce zazwyczaj z sosem pomidorowym bądź czosnkowym. Wciąż rośnie grono amatorów jedzenia pizzy z aromatyzowanymi oliwami, np. z czosnkową, chili bądź truflową.

Przygotowanie miękkiego ciasta do pizzy

Miękkie ciasto do pizzy można zrobić, pamiętając o poniższych zasadach:
  • Do przyrządzenia zaczynu na pizzę najlepsze są świeże drożdże i ciepła woda.
  • Ciastu trzeba dać czas, aby wyrosło – najlepiej przygotować je dzień przed planowanym pieczeniem.
  • Najtrudniej „zepsuć” pizzę robioną z użyciem zwykłej mąki pszennej – zawartość glutenu umożliwia bowiem „sklejenie” ciasta.
  • Jeśli najpierw piecze się placek, a później dokłada składniki, warto posmarować pizzę odrobiną oliwy, a ciasto nie nasiąknie wilgocią z warzyw.

Ciasto na pizzę bez drożdży

Pizza nie musi zawierać drożdży, aby wyrosła, a ciasto było miękkie i puszyste. Wystarczy starannie zagnieść razem na jednolite ciasto wszystkie składniki: mąkę, oliwę, mleko, sól, cukier. Proszek do pieczenia również nie jest niezbędnym dodatkiem i nie gwarantuje, że napowietrzony wypiek będzie lepszej jakości. Rozwałkowane ciasto układa się na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecze z obu stron po kilka minut, aż do jego zrumienienia. Na taką typową włoską pizzę można położyć dowolne składniki, np. plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę, mozzarellę oraz cząstki czarnych oliwek.