Drożdżowe placki do pizzy spożywa się w Polsce zazwyczaj z sosem pomidorowym bądź czosnkowym. Wciąż rośnie grono amatorów jedzenia pizzy z aromatyzowanymi oliwami, np. z czosnkową, chili bądź truflową.
Przygotowanie miękkiego ciasta do pizzy
Miękkie ciasto do pizzy można zrobić, pamiętając o poniższych zasadach:
Ciasto na pizzę bez drożdży
Pizza nie musi zawierać drożdży, aby wyrosła, a ciasto było miękkie i puszyste. Wystarczy starannie zagnieść razem na jednolite ciasto wszystkie składniki: mąkę, oliwę, mleko, sól, cukier. Proszek do pieczenia również nie jest niezbędnym dodatkiem i nie gwarantuje, że napowietrzony wypiek będzie lepszej jakości. Rozwałkowane ciasto układa się na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecze z obu stron po kilka minut, aż do jego zrumienienia. Na taką typową włoską pizzę można położyć dowolne składniki, np. plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę, mozzarellę oraz cząstki czarnych oliwek.
Przygotowanie miękkiego ciasta do pizzy
Miękkie ciasto do pizzy można zrobić, pamiętając o poniższych zasadach:
- Do przyrządzenia zaczynu na pizzę najlepsze są świeże drożdże i ciepła woda.
- Ciastu trzeba dać czas, aby wyrosło – najlepiej przygotować je dzień przed planowanym pieczeniem.
- Najtrudniej „zepsuć” pizzę robioną z użyciem zwykłej mąki pszennej – zawartość glutenu umożliwia bowiem „sklejenie” ciasta.
- Jeśli najpierw piecze się placek, a później dokłada składniki, warto posmarować pizzę odrobiną oliwy, a ciasto nie nasiąknie wilgocią z warzyw.
Ciasto na pizzę bez drożdży
Pizza nie musi zawierać drożdży, aby wyrosła, a ciasto było miękkie i puszyste. Wystarczy starannie zagnieść razem na jednolite ciasto wszystkie składniki: mąkę, oliwę, mleko, sól, cukier. Proszek do pieczenia również nie jest niezbędnym dodatkiem i nie gwarantuje, że napowietrzony wypiek będzie lepszej jakości. Rozwałkowane ciasto układa się na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecze z obu stron po kilka minut, aż do jego zrumienienia. Na taką typową włoską pizzę można położyć dowolne składniki, np. plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę, mozzarellę oraz cząstki czarnych oliwek.