Ciasto na pizzę jak z pizzerii

  • 1

Ciasto na pizzę robi się z mąki, drożdży i wody. W ten sposób można przygotować pizzę na cienkim lub grubym cieście, które uzyskuje się przez różne metody wyrabiania masy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto na pizzę jak z pizzerii
fot. Fotolia
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane – wystarczy kilka składników i dodatki, by cieszyć się jej smakiem w domu. Jeśli jednak marzy Ci się pizza jak z najlepszej pizzerii – sprawdź jak ją przygotować!

Przepis na ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy ma wiele odsłon. Najpopularniejsze jest te tradycyjne, które nie jest ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Takie ciasto można wykorzystać zarówno do pizz tradycyjnych, jak i do calzone. Jak je zrobić?
  • Do przygotowania ciasta do pizzy będą potrzebne: mąka (ok. 1,5 szklanki), drożdże (10 g świeżych), olej lub oliwa, cukier i szczypta soli.
  • Drożdże należy rozkruszyć w szklance, zasypać cukrem i odrobiną mąki a następnie zalać ciepłą wodą. Odstawić na 5-10 minut aż zrobi się piana.
  • Mąkę miesza się z olejem, solą i zaczynem, zagniata na gładkie i elastyczne ciasto i odstawia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  • W międzyczasie trzeba rozgrzać piekarnik – najlepiej ustawić maksymalną temperaturę (240-250 st. C).
  • Wyrośnięte ciasto ponownie się zagniata a następnie rozwałkowuje (lub rozciąga rękami).
  • Na spód wykłada się sos i dodatki a następnie całość przekłada na rozgrzaną blachę i wkłada do piekarnika.
  • Pizzę piecze się około 10-15 minut (przy większym nagrzaniu piekarnika lub cienkim cieście – do 10 minut). Gotowe!
Pizza na cienkim czy na grubym cieście?

Ciasto na pizzę można zrobić w różnych wariantach. Najpopularniejsze rodzaje, które spotyka się w pizzeriach (w tym w Pizza Hut), to cienkie, tradycyjne i grube. Jak je zrobić?
  • Ciasto tradycyjne - czyli zwykłe ciasto do pizzy, które po upieczeniu nie ma więcej niż 1-1,5 cm grubości. Świetnie sprawdza się do calzone (pizzy-pieroga). To właśnie te uzyskuje się z przedstawionego wyżej przepisu.
  • Ciasto cienkie – uzyskuje się je poprzez wykorzystanie mniejszej ilości składników (często można się spotkać z praktyką podzielenia ilości na pół względem tradycyjnego ciasta), krótsze zagniatanie i wyrastanie ciasta. Ważne jest także bardzo dokładne jego rozwałkowanie na cienki placek.
  • Ciasto grube – można je uzyskać poprzez podwojenie ilości składników (względem ciasta tradycyjnego). Lepiej jednak odpowiednio zagnieść masę. Robi się to dłużej i tak, by wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. I co najważniejsze – ciasta grubego się nie rozwałkowuje! Należy je wygnieść na blasze, dzięki czemu zachowa odpowiednie napowietrzenie.
Pizza z serowym brzegiem

Ciekawym wariantem pizzy z pizzerii jest ciasto z nadziewanym brzegiem. Jest ono banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy cienkie lub tradycyjne ciasto rozwałkować na większy placek. Następnie ok. 1-2 cm od rantu układa się kawałki sera (lub innego nadzienia, np. pieczarki, szynkę czy nawet kabanosy) a następnie zawija brzeg. Później wystarczy postępować jak ze zwykłą pizzą – czyli ułożyć dodatki i zapiec. To naprawdę proste!