Sezon na śliwki

Trochę o śliwkach, układaniu ich na placku oraz przepisie na placek, który zawsze się udaje.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Sezon na śliwki
Śliwka jest niedocenianym owocem – na naszych stołach wciąż królują jabłka, gruszki, banany, czy też pomarańcze. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Tracimy wiele, nie uwzględniając śliwek w naszym jadłospisie. Owoce te zawierają bowiem dużą liczbę różnorodnych składników, które mają wpływ na zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik.

Owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.  Gdy chodzę na rynek i są śliwki zaraz przed oczami mam widok mojego ulubionego placka ze śliwkami i kruszonką. Musimy jednak pamiętać by połówki śliwek układać na placku skórką do dołu, wtedy ciasto nie chłonie soku z owoców i nie powstanie nam przypadkiem zakalec.

Przepis na placek ze śliwkami i kruszonką, który zawsze wychodzi:
* 1 kg śliwki duże,
* 1 kostki margaryna,
* 2,5 szkl. mąka,
* 3 szt jajka,
* 1/3 szkl. mleko,
* 1 szkl. cukier,
* 15 g proszek do pieczenia

Margarynę rozpuścić. Wyspać szklankę cukru do miski, dodać margarynę, wbić 3jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać po kolei mąkę małymi porcjami, dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.Na ciasto wyłożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru i margaryny,piec 50 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć na 10 minut termoobieg, wyłączyć, niech stygnie w piekarniku.