Nasiona roślin strączkowych są traktowane jako zamiennik mięsa (zwłaszcza w diecie wegetariańskiej). I słusznie, bo mają podobną wartość odżywczą. Suche nasiona zawierają 20-30 proc. białka (mięso przeciętnie ma go 20 proc.!), sporo żelaza i witamin z grupy B.
Aby dostarczyły naszemu organizmowi kompletu niezbędnych aminokwasów, warto zestawiać je z jajami, mlekiem czy przetworami zbożowymi. W odróżnieniu od pokarmów pochodzenia zwierzęcego, strączki nie zawierają cholesterolu ani szkodliwego tłuszczu, za to stanowią doskonałe źródło błonnika. Poza tym mają właściwości prozdrowotne: obniżają poziom tzw. złego cholesterolu we krwi i działają przeciwmiażdżycowo, regulują poziom cukru, obecne w soi substancje zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Warto więc pamiętać o nich w codziennej diecie.
FASOLA
Biała, czerwona, Piękny Jaś - to jej najpopularniejsze odmiany. W zależności od wielkości wymaga 8-12 godz. namaczania.
SOCZEWICA
Można kupić zieloną, brązową i czerwoną. Nie wymaga namaczania. Czerwona jest łuskana i rozgotowuje się już po 25 min.
Kluski nadziewane soczewicą (autor jaNina) oraz Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem (autor Cukiereczek13)
CIECIERZYCA
Po ugotowaniu ma orzechowy smak i mączystą konsystencję. Posiada grubą skórkę, więc wymaga ok. 10 godz. namaczania.
GROCH
Dostępny jest zielony, żółty i łuskany. Łuskanego nie trzeba moczyć, rozgotowuje się po 50 min. Niełuskany najlepiej moczyć przez noc.
Polecamy przepisy:
Grochówka na wędzonce (autor thegrooba) oraz Pomidorowy groch (autor Beatris)
SOJA
Najpopularniejsza jest żółta, ale można też kupić czarną i czerwoną. Przed gotowaniem należy moczyć ją co najmniej 8 godzin.
BÓB
Świeży i gotowany mają takie samo zastosowanie - są dobre na przekąskę, pastę, jako dodatek do zup i sałatek. Przed gotowaniem wymaga długiego namaczania,10-12 godz.
Tekst: Renata Materlińska/Przyjaciółka/Zdjęcia Fotolia, użytkownicy serwisu
Aby dostarczyły naszemu organizmowi kompletu niezbędnych aminokwasów, warto zestawiać je z jajami, mlekiem czy przetworami zbożowymi. W odróżnieniu od pokarmów pochodzenia zwierzęcego, strączki nie zawierają cholesterolu ani szkodliwego tłuszczu, za to stanowią doskonałe źródło błonnika. Poza tym mają właściwości prozdrowotne: obniżają poziom tzw. złego cholesterolu we krwi i działają przeciwmiażdżycowo, regulują poziom cukru, obecne w soi substancje zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Warto więc pamiętać o nich w codziennej diecie.
FASOLA
Biała, czerwona, Piękny Jaś - to jej najpopularniejsze odmiany. W zależności od wielkości wymaga 8-12 godz. namaczania.
SOCZEWICA
Można kupić zieloną, brązową i czerwoną. Nie wymaga namaczania. Czerwona jest łuskana i rozgotowuje się już po 25 min.
Kluski nadziewane soczewicą (autor jaNina) oraz Sojowy łosoś z soczewicą i szpinakiem (autor Cukiereczek13)
CIECIERZYCA
Po ugotowaniu ma orzechowy smak i mączystą konsystencję. Posiada grubą skórkę, więc wymaga ok. 10 godz. namaczania.
GROCH
Dostępny jest zielony, żółty i łuskany. Łuskanego nie trzeba moczyć, rozgotowuje się po 50 min. Niełuskany najlepiej moczyć przez noc.
Polecamy przepisy:
Grochówka na wędzonce (autor thegrooba) oraz Pomidorowy groch (autor Beatris)
SOJA
Najpopularniejsza jest żółta, ale można też kupić czarną i czerwoną. Przed gotowaniem należy moczyć ją co najmniej 8 godzin.
BÓB
Świeży i gotowany mają takie samo zastosowanie - są dobre na przekąskę, pastę, jako dodatek do zup i sałatek. Przed gotowaniem wymaga długiego namaczania,10-12 godz.
Tekst: Renata Materlińska/Przyjaciółka/Zdjęcia Fotolia, użytkownicy serwisu
Dinah