Określenie smaku stymulują różne narządy naszego ciała. Smak kwaśny pobudza apetyt, reguluje trawienie, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. Smak pikantny zwiększa apetyt, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, jednak zbyt duże ilości wpływają niekorzystnie na skórę. Smak słodki dodaje siły i jednocześnie sprzyja przyrostowi masy ciała. W nadmiarze obniża zdolności organizmu do wytwarzania ciepła, powodując apatie i ospałość. Smak cierpki posiada właściwości wysuszające.Przyspiesza krzepnięcie krwi i ułatwia gojenie się ran. Poprawia też koloryt skóry, a także sprzyja chudnięciu. Smak gorzki oczyszcza organizm, pobudza apetyt, usprawnia trawienie i rozrzedza krew. Także sprzyja chudnięciu. Jednak spożywany w nadmiarze wywołuje osłabienie i rozdrażnienie. Natomiast słony smak ma właściwości oczyszczające, poprawia apetyt i powoduje zatrzymanie płynów w organizmie. Jeżeli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów spożywajmy produkty o smaku gorzkim i kwaśnym, a ograniczmy potrawy słodkie i słone.