Samodzielne robienie sushi wydaje się skomplikowane i długotrwałe. Wystarczy kupić świeżą rybę dobrej jakości, ryż do sushi, warzywa, przyprawy, sosy, przygotować matę bambusową i ostry nóż.
Jak zrobić sushi
Przygotowując samodzielnie sushi, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
Przygotowanie nori do sushi
Robienie sushi rozpoczyna się od ułożenia na płaskiej powierzchni blatu stołu maty bambusowej i owinięcia jej z obu stron folią spożywczą. Bezpośrednio na niej rozkłada się pojedynczo nori, cieniutko sprasowane wodorosty, dostępne w arkuszach. Matowa strona nori powinna znajdować się na wierzchu, błyszcząca stykać się z matą. Nori nie sklejają się ze sobą, nie trzeba ich wcześniej namaczać, zalewać wrzątkiem ani skrapiać wodą. Na tak przygotowanym arkuszu układa się niewielką ilość ryżu, a także resztę składników, zazwyczaj pokrojonych w paseczki. Na początku nie powinno się dodawać zbyt dużo pasty wasabi – sushi może być zbyt ostre i intensywne w smaku.
Jak zrobić sushi
Przygotowując samodzielnie sushi, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- Wszystkie składniki sushi muszą być osuszone.
- Trzeba używać zimnego ryżu – nieostudzony sprawia, że nori wchłania z niego wodę i staje się gumowate.
- Ryb słodkowodnych nie jada się na surowo.
- Dojrzewanie awokado można przyspieszyć, kładąc je obok jabłek. Nie powinno się jednak używać zbyt miękkich owoców.
- Do zwijania rolek niezwykle przydatna jest miseczka z wodą do maczania palców.
Przygotowanie nori do sushi
Robienie sushi rozpoczyna się od ułożenia na płaskiej powierzchni blatu stołu maty bambusowej i owinięcia jej z obu stron folią spożywczą. Bezpośrednio na niej rozkłada się pojedynczo nori, cieniutko sprasowane wodorosty, dostępne w arkuszach. Matowa strona nori powinna znajdować się na wierzchu, błyszcząca stykać się z matą. Nori nie sklejają się ze sobą, nie trzeba ich wcześniej namaczać, zalewać wrzątkiem ani skrapiać wodą. Na tak przygotowanym arkuszu układa się niewielką ilość ryżu, a także resztę składników, zazwyczaj pokrojonych w paseczki. Na początku nie powinno się dodawać zbyt dużo pasty wasabi – sushi może być zbyt ostre i intensywne w smaku.