Jak przygotować nori do sushi?

Sushi zawija się w nori ułożone błyszczącą stroną do spodu - nie ma potrzeby zwilżania alg wodą, gdyż nie sklejają się ze sobą. Na matowej powierzchni nori układa się ostudzony ryż, rybę i resztę składników.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować nori do sushi?
fot. Fotolia
Samodzielne robienie sushi wydaje się skomplikowane i długotrwałe. Wystarczy kupić świeżą rybę dobrej jakości, ryż do sushi, warzywa, przyprawy, sosy, przygotować matę bambusową i ostry nóż.

Jak zrobić sushi

Przygotowując samodzielnie sushi, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
  • Wszystkie składniki sushi muszą być osuszone.
  • Trzeba używać zimnego ryżu – nieostudzony sprawia, że nori wchłania z niego wodę i staje się gumowate.
  • Ryb słodkowodnych nie jada się na surowo.
  • Dojrzewanie awokado można przyspieszyć, kładąc je obok jabłek. Nie powinno się jednak używać zbyt miękkich owoców.
  • Do zwijania rolek niezwykle przydatna jest miseczka z wodą do maczania palców.

Przygotowanie nori do sushi

Robienie sushi rozpoczyna się od ułożenia na płaskiej powierzchni blatu stołu maty bambusowej i owinięcia jej z obu stron folią spożywczą. Bezpośrednio na niej rozkłada się pojedynczo nori, cieniutko sprasowane wodorosty, dostępne w arkuszach. Matowa strona nori powinna znajdować się na wierzchu, błyszcząca stykać się z matą. Nori nie sklejają się ze sobą, nie trzeba ich wcześniej namaczać, zalewać wrzątkiem ani skrapiać wodą. Na tak przygotowanym arkuszu układa się niewielką ilość ryżu, a także resztę składników, zazwyczaj pokrojonych w paseczki. Na początku nie powinno się dodawać zbyt dużo pasty wasabi – sushi może być zbyt ostre i intensywne w smaku.