Jak zrobić surówkę z białej kapusty jak u chińczyka?

Kapusta, marchewka i zalewa na bazie oleju i octu – tyle potrzeba, by zrobić surówkę jak w chińskiej restauracji. Taką surówkę warto dodać do potraw z ryżem lub makaronem chińskim.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić surówkę z białej kapusty jak u chińczyka?
fot. Fotolia
Niezależnie od miasta i zakresu cenowego, w chińskich restauracjach do każdej potrawy serwowana jest charakterystyczna surówka z białej kapusty. Nie jest ona trudna w przygotowaniu a do tego pasuje do szeregu potraw – nie tylko tych rodem z Azji. Jak ją zrobić krok po kroku?

Surówka z kapusty jak u chińczyka

Przygotowanie tej surówki zajmuje mniej niż dziesięć minut. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyważenie smaku słonego, kwaśnego i słodkiego.
  • Do zrobienia surówki z kapusty będą potrzebne: biała kapusta, marchewka, ocet (najlepszy byłby ryżowy, choć nada się każdy), cukier, sól, olej.
  • Kapustę drobno siekamy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z kapustą.
  • W salaterce mieszamy ocet, cukier, sól i olej. Proporcje zależą od naszych preferencji.
  • Gotowym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Co zrobić z białej kapusty?

Biała kapusta to warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Oprócz różnego rodzaju surówek, można z niej przygotować także sałatkę na ciepło. Jak ugotować biała kapustę? W zależności od przeznaczenia, można ją posiekać i poddusić w garze lub wyciąć głąb i parzyć w całości. Siekana będzie stanowić doskonałą bazę do bigosu, natomiast cała – do tradycyjnych gołąbków.