Niezależnie od miasta i zakresu cenowego, w chińskich restauracjach do każdej potrawy serwowana jest charakterystyczna surówka z białej kapusty. Nie jest ona trudna w przygotowaniu a do tego pasuje do szeregu potraw – nie tylko tych rodem z Azji. Jak ją zrobić krok po kroku?
Surówka z kapusty jak u chińczyka
Przygotowanie tej surówki zajmuje mniej niż dziesięć minut. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyważenie smaku słonego, kwaśnego i słodkiego.
Biała kapusta to warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Oprócz różnego rodzaju surówek, można z niej przygotować także sałatkę na ciepło. Jak ugotować biała kapustę? W zależności od przeznaczenia, można ją posiekać i poddusić w garze lub wyciąć głąb i parzyć w całości. Siekana będzie stanowić doskonałą bazę do bigosu, natomiast cała – do tradycyjnych gołąbków.
Surówka z kapusty jak u chińczyka
Przygotowanie tej surówki zajmuje mniej niż dziesięć minut. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyważenie smaku słonego, kwaśnego i słodkiego.
- Do zrobienia surówki z kapusty będą potrzebne: biała kapusta, marchewka, ocet (najlepszy byłby ryżowy, choć nada się każdy), cukier, sól, olej.
- Kapustę drobno siekamy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z kapustą.
- W salaterce mieszamy ocet, cukier, sól i olej. Proporcje zależą od naszych preferencji.
- Gotowym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Biała kapusta to warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Oprócz różnego rodzaju surówek, można z niej przygotować także sałatkę na ciepło. Jak ugotować biała kapustę? W zależności od przeznaczenia, można ją posiekać i poddusić w garze lub wyciąć głąb i parzyć w całości. Siekana będzie stanowić doskonałą bazę do bigosu, natomiast cała – do tradycyjnych gołąbków.