Tradycje picia alkoholu
Najwyższej jakości wódka, to jeden z produktów, którym Polska może się szczycić. Tradycja jej picia jest zakorzeniona od lat, będąc głównym elementem toastów, prezentów czy też umowną zapłatą za przysługę.
Jest również nieodłącznym gościem na polskich weselach, które nie mogłyby bez niej się obyć. Tradycyjny, świeży chleb z chrupiącą skórką, sól oraz kieliszek wódki – to symbole jakim witani są Państwo Młodzi, nim przekroczą próg domu weselnego.
Rola alkoholu w przygotowywaniu potraw
Nie bez powodu kucharze znanych i cenionych restauracji stosują dodatek alkoholu w potrawach. Odpowiednio dobrany wiąże tłuszcz i molekuły wody, nadając dzięki temu wspaniały aromat i smak przyrządzonej potrawy. W marynatach jest dodatkowym składnikiem ułatwiającym podkreślenie smaku pieczonego później mięsa. Podobną funkcję spełnia wzbogacając smak wytrawnych lub słodkich sosów.
Podczas pieczenia mięsa alkohol uwalnia głębszy smak i aromat, pozwalając na kulinarne eksperymenty. Alkohole o ciemniejszej, zdecydowanej barwie takie jak whiskey czy stout, tworzą idealną parę z czerwonym mięsem – wieprzowiną i wołowiną. Natomiast lżejsze i delikatniejsze jak gin czy tequila świetnie komponują się z drobiem i owocami morza.
Aby sprawić, by mdła pierś z kurczaka czy stek nabrały rumieńców, należy zadbać o sos. Podczas smażenia lub pieczenia smak i soki z mięsa pozostają na patelni – grzechem byłoby to wylać! Wlej odrobinę wina lub piwa do naczynia, w którym piekło się mięso i leciutko wymieszaj z pozostałymi aromatami. Tak powstały sos można przechowywać od 2-3 dni w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Desery z dodatkiem gęstych likierów, soczystych nalewek owocowych czy ciemnego piwa, to przysmaki większości smakoszy alkoholowych słodkości. Ciekawym sposobem jest zanurzenie schłodzonych owoców o dużej zawartości wody w wódce – tak przygotowane są idealnym pomysłem na podanie gościom w upalny wieczór. Kilka kropel rumu dodanych do ciasta lub kremu śmietanowego podkreśli wyjątkowy smak deseru.
5 trików, by piwo smakowało lepiej
1. W pierwszej kolejności pij słodkie i delikatne odmiany, następnie te o głębszym, intensywniejszym smaku.
2. Tuż przed oraz podczas picia piwa zrezygnuj z palenia papierosów czy cygar – to sprawi, że będziemy w stanie realnie ocenić jego smak.
3. Zbyt intensywne perfumy i wody kolońskie, których używamy, mogą również przesądzić o doznaniach smakowych.
4. Słone i tłuste przekąski, mimo, że smakują idealnie wraz tym złocistym trunkiem, bywają złym wyborem – smak piwa traci na wartości.
5. Zdecydowanie lepszą przekąską będzie chrupiąca bagietka czy krakersy o obniżonej zawartości soli.
Nalewki owocowe
Przygotowywanie domowej roboty nalewek to niewątpliwa przyjemność. Lato sprzyja temu przedsięwzięciu – różnorodność owoców sezonowych pozwala na eksperymentowanie z kombinacją smaków. Jeżeli macie ochotę, aby Wasze ogrodowe zbiory zamieniły się w niebywały przysmak na zimowe wieczory, sprawdźcie jak przygotować takie nalewki.
Kolejnym, nieco tańszym, prostszym i zdecydowanie szybszym sposobem jest zastąpienie świeżych owoców przetworzonym sokiem dostępnym na sklepowych półkach. Dodatek drożdży szampańskich (piwowarskich) sprawi, że będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem napoju, który z powodzeniem możemy schłodzić kostkami lodu w upalny dzień!
Jakie są Wasze ulubione rodzaje trunków? Do jakich potraw najchętniej je wykorzystujecie? Podzielcie się z Nami Waszymi pomysłami w komentarzach!
Najwyższej jakości wódka, to jeden z produktów, którym Polska może się szczycić. Tradycja jej picia jest zakorzeniona od lat, będąc głównym elementem toastów, prezentów czy też umowną zapłatą za przysługę.
Jest również nieodłącznym gościem na polskich weselach, które nie mogłyby bez niej się obyć. Tradycyjny, świeży chleb z chrupiącą skórką, sól oraz kieliszek wódki – to symbole jakim witani są Państwo Młodzi, nim przekroczą próg domu weselnego.
Rola alkoholu w przygotowywaniu potraw
Nie bez powodu kucharze znanych i cenionych restauracji stosują dodatek alkoholu w potrawach. Odpowiednio dobrany wiąże tłuszcz i molekuły wody, nadając dzięki temu wspaniały aromat i smak przyrządzonej potrawy. W marynatach jest dodatkowym składnikiem ułatwiającym podkreślenie smaku pieczonego później mięsa. Podobną funkcję spełnia wzbogacając smak wytrawnych lub słodkich sosów.
Podczas pieczenia mięsa alkohol uwalnia głębszy smak i aromat, pozwalając na kulinarne eksperymenty. Alkohole o ciemniejszej, zdecydowanej barwie takie jak whiskey czy stout, tworzą idealną parę z czerwonym mięsem – wieprzowiną i wołowiną. Natomiast lżejsze i delikatniejsze jak gin czy tequila świetnie komponują się z drobiem i owocami morza.
Aby sprawić, by mdła pierś z kurczaka czy stek nabrały rumieńców, należy zadbać o sos. Podczas smażenia lub pieczenia smak i soki z mięsa pozostają na patelni – grzechem byłoby to wylać! Wlej odrobinę wina lub piwa do naczynia, w którym piekło się mięso i leciutko wymieszaj z pozostałymi aromatami. Tak powstały sos można przechowywać od 2-3 dni w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Desery z dodatkiem gęstych likierów, soczystych nalewek owocowych czy ciemnego piwa, to przysmaki większości smakoszy alkoholowych słodkości. Ciekawym sposobem jest zanurzenie schłodzonych owoców o dużej zawartości wody w wódce – tak przygotowane są idealnym pomysłem na podanie gościom w upalny wieczór. Kilka kropel rumu dodanych do ciasta lub kremu śmietanowego podkreśli wyjątkowy smak deseru.
5 trików, by piwo smakowało lepiej
1. W pierwszej kolejności pij słodkie i delikatne odmiany, następnie te o głębszym, intensywniejszym smaku.
2. Tuż przed oraz podczas picia piwa zrezygnuj z palenia papierosów czy cygar – to sprawi, że będziemy w stanie realnie ocenić jego smak.
3. Zbyt intensywne perfumy i wody kolońskie, których używamy, mogą również przesądzić o doznaniach smakowych.
4. Słone i tłuste przekąski, mimo, że smakują idealnie wraz tym złocistym trunkiem, bywają złym wyborem – smak piwa traci na wartości.
5. Zdecydowanie lepszą przekąską będzie chrupiąca bagietka czy krakersy o obniżonej zawartości soli.
Nalewki owocowe
Przygotowywanie domowej roboty nalewek to niewątpliwa przyjemność. Lato sprzyja temu przedsięwzięciu – różnorodność owoców sezonowych pozwala na eksperymentowanie z kombinacją smaków. Jeżeli macie ochotę, aby Wasze ogrodowe zbiory zamieniły się w niebywały przysmak na zimowe wieczory, sprawdźcie jak przygotować takie nalewki.
Kolejnym, nieco tańszym, prostszym i zdecydowanie szybszym sposobem jest zastąpienie świeżych owoców przetworzonym sokiem dostępnym na sklepowych półkach. Dodatek drożdży szampańskich (piwowarskich) sprawi, że będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem napoju, który z powodzeniem możemy schłodzić kostkami lodu w upalny dzień!
Jakie są Wasze ulubione rodzaje trunków? Do jakich potraw najchętniej je wykorzystujecie? Podzielcie się z Nami Waszymi pomysłami w komentarzach!