Włoska kuchnia słynie z pysznych past, makaronów, pizzy i wielu, wielu innych smakołyków, które potrafiłyby zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienie. Mieszkańcom Italii zawdzięczamy także pyszne napoje na bazie kawy, a także alkohole.
Kraina winem płynąca
W poszczególnych regionach Włoch, w winnicach produkuje się smaczne wina. Poniżej przedstawiamy bodajże najbardziej znane wina włoskie:
* Frascati – to białe wino wytrawne, które zaleca się do podawania z daniami mięsnymi. Produkuje się je z winogron Trebbiano Toscano, Malvasia Bianca. Winnice znajdują się niedaleko Rzymu.
• Barolo – czerwone wino o wyrazistym smaku. Produkuje się je z winogron Nebbiolo w Piemoncie. Warto podawać je z wołowiną, dziczyzną.
•Bardolino – to lekkie czerwone wino. Niekiedy może być odrobinę musujące. Podaje się je do dań z makaronem lub przystawek. Jest to jedno z najczęściej eksportowanych włoskich win.
•Lambrusco – czerwone, kwaskowate wino, które jest jednym z najczęściej eksportowanych włoskich win.
•Soave – produkowane na masową skalę wino o jasnym kolorze, delikatnym smaku. Polecane do risotto.
•Prosecco – może być lekko lub mocno musujące, słodkie lub wytrawne. Produkowane jest z winogron prosecco.
•Valpolicella – to lekkie wino, które wytwarza się w okolicach słynnej Werony.
Napoje alkoholowe
Oprócz win, Włosi produkują także inne napoje alkoholowe, które zyskały niemałą popularność. Bodajże najsłynniejsze jest campari, czyli alkohol o czerwonej barwie i gorzkim smaku. Zazwyczaj podaje się go jako aperitif.
A oto pozostałe napoje alkoholowe:
* amaretto – to likier migdałowy o słodko-gorzkim smaku. Włosi piją go tuż po posiłku. Dodawany jest także do wielu potraw, deserów.
* vin santo – to tzw. wino deserowe. Podaje się je ze słodkimi herbatnikami, które się nim nasącza.
* limoncello – likier, który przed podaniem należy odpowiednio schłodzić. Przyrządza się go z cytryn, cukru, alkoholu.
* marsala – to słynne wino sycylijskie. Warto podawać je z deserami oraz jako aperitif.
* grappa – podaje się ją po posiłku. Przyrządza natomiast m.in. z nasion, skórek pozostałych po wykonaniu wina.
•punt e mes – alkohol doprawiany ziołami. Podaje się go z wodą gazowaną lub/i pomarańczą.
Źródło: „Kuchnia włoska” Sophie Braimbridge, wyd. Zielona Sowa
Kraina winem płynąca
W poszczególnych regionach Włoch, w winnicach produkuje się smaczne wina. Poniżej przedstawiamy bodajże najbardziej znane wina włoskie:
* Frascati – to białe wino wytrawne, które zaleca się do podawania z daniami mięsnymi. Produkuje się je z winogron Trebbiano Toscano, Malvasia Bianca. Winnice znajdują się niedaleko Rzymu.
• Barolo – czerwone wino o wyrazistym smaku. Produkuje się je z winogron Nebbiolo w Piemoncie. Warto podawać je z wołowiną, dziczyzną.
•Bardolino – to lekkie czerwone wino. Niekiedy może być odrobinę musujące. Podaje się je do dań z makaronem lub przystawek. Jest to jedno z najczęściej eksportowanych włoskich win.
•Lambrusco – czerwone, kwaskowate wino, które jest jednym z najczęściej eksportowanych włoskich win.
•Soave – produkowane na masową skalę wino o jasnym kolorze, delikatnym smaku. Polecane do risotto.
•Prosecco – może być lekko lub mocno musujące, słodkie lub wytrawne. Produkowane jest z winogron prosecco.
•Valpolicella – to lekkie wino, które wytwarza się w okolicach słynnej Werony.
Napoje alkoholowe
Oprócz win, Włosi produkują także inne napoje alkoholowe, które zyskały niemałą popularność. Bodajże najsłynniejsze jest campari, czyli alkohol o czerwonej barwie i gorzkim smaku. Zazwyczaj podaje się go jako aperitif.
A oto pozostałe napoje alkoholowe:
* amaretto – to likier migdałowy o słodko-gorzkim smaku. Włosi piją go tuż po posiłku. Dodawany jest także do wielu potraw, deserów.
* vin santo – to tzw. wino deserowe. Podaje się je ze słodkimi herbatnikami, które się nim nasącza.
* limoncello – likier, który przed podaniem należy odpowiednio schłodzić. Przyrządza się go z cytryn, cukru, alkoholu.
* marsala – to słynne wino sycylijskie. Warto podawać je z deserami oraz jako aperitif.
* grappa – podaje się ją po posiłku. Przyrządza natomiast m.in. z nasion, skórek pozostałych po wykonaniu wina.
•punt e mes – alkohol doprawiany ziołami. Podaje się go z wodą gazowaną lub/i pomarańczą.
Źródło: „Kuchnia włoska” Sophie Braimbridge, wyd. Zielona Sowa