Syrop z cebuli na przeziębienie – sprawdzony przepis

Domowy przepis na syrop z cebuli jest niezwykle prosty. Do jego zrobienia potrzebujesz kilku główek cebuli oraz miodu. To wspaniałe domowe antidotum na suchy i mokry kaszel.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Syrop z cebuli na przeziębienie – sprawdzony przepis
fot. Adobe Stock
W okresie jesienno-zimowym syrop z cebuli jest sprawdzonym sposobem na przeziębienie, kaszel czy obniżoną odporność. Mogą go pić zarówno dorośli, jak i dzieci, a jego wykonanie jest banalnie proste.

Syrop z cebuli – przepis podstawowy

Do zrobienia syropu z cebuli potrzebujesz tylko dwóch składników. Zamiast miodu, możesz użyć białego cukru, jednak miód jest bardziej wartościowy i nadaje syropowi z cebuli dodatkowe działanie prozdrowotne.

Zrobienie naturalnej pomocy do walki z infekcjami zajmie dosłownie chwilę.

Składniki:
  • 4 cebule czerwone lub białe,
  • 6 łyżek miodu lub cukru.
Wykonanie:
  1. Cebule pokrój w cienkie talarki lub kostkę.
  2. Włóż do wyparzonego słoika lub szklanego naczynia. Układaj cebulę warstwami, zalewając miodem lub zasypując cukrem.
  3. Odstaw miksturę na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
  4. Syrop z cebuli będzie gotowy po ok. 2 godzinach, ale najlepsze właściwości osiąga po 24-48 godzinach.
  5. Gotowy syrop możesz odcedzić przez gazę i przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 2 tygodni.
  6. Pij od 4 do 8 łyżeczek syropu z cebuli dziennie przez co najmniej 7 dni.

Jak wzmocnić działanie syropu z cebuli?

Cebula jest bogatym źródłem witaminy C i posiada właściwości bakteriobójcze.

Działanie syropu z samej cebuli już daje świetnie rezultaty, możesz jednak wzmocnić miksturę o dodatkowe składniki:
  • imbir
Dodaj do syropu z cebuli pokrojony w plastry imbir, który posiada właściwości odkażające – sprawdzi się przy bakteryjnych infekcjach gardła.
  • czosnek
Rozgniecione lub pokrojone w plasterki ząbki czosnku działają jak naturalny antybiotyk, dodaj kilka do syropu z cebuli a wzmocnisz jego działanie.
  • cytryna
Chociaż cebula już sama w sobie posiada duże dawki witaminy C, to cytryna dodatkowo zintensyfikuje działanie syropu z cebuli.
  • kurkuma
Zawiera w sobie silny przeciwutleniacz, dzięki temu ma działanie przeciwzapalne, które wzmacnia się po połączeniu kurkumy z piperyną, zawartą np. w pieprzu.
  • goździki
Posiadają silne działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. Łagodzą ból gardła, kaszel, a także udrażniają nos. To składnik, który z pewnością warto dodać do syropu z cebuli.
  • tymianek
Tymianek to roślina bogata w olejki eteryczne. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, dzięki temu pomaga przy infekcjach układu oddechowego i gardła. Dodając tymianek do syropu z cebuli wzmacniasz jego bakteriobójcze właściwości.

Syrop z cebuli na przeziębienie
fot. Adobe Stock
 
Sprawdź listę 10 produktów, które wzmocnią odporność i wprowadź je do swojej diety. 

Syrop z cebuli – jak stosować?

Lekarstwa z naturalnej apteczki wymagają dłuższego stosowania niż farmaceutyki. Nie zrażaj się – babcine sposoby na walkę z infekcjami są naturalne i często przynoszą długotrwałe efekty. Pij 4-8 łyżeczek syropu dziennie w odstępach czasowych przez minimum 7 dni. Jeśli masz ochotę, możesz pić syrop częściej - najlepiej podczas jedzenia, aby nie podrażniać żołądka. 

Syrop z cebuli możesz spożywać w najprostszej wersji, ale także modyfikować i wzmacniać jego prozdrowotne działanie. Dodatkowe składniki mikstury z pewnością przyniosą pozytywny efekt domowego leczenia.

Ostry smak syropu z cebuli i jego aromat nie zawsze smakuje dzieciom – jest na to sposób! Dodaj do syropu z cebuli większą ilość miodu, jego słodycz zneutralizuje wyrazisty smak cebuli.