W okresie jesienno-zimowym syrop z cebuli jest sprawdzonym sposobem na przeziębienie, kaszel czy obniżoną odporność. Mogą go pić zarówno dorośli, jak i dzieci, a jego wykonanie jest banalnie proste.
Zrobienie naturalnej pomocy do walki z infekcjami zajmie dosłownie chwilę.
Składniki:
Działanie syropu z samej cebuli już daje świetnie rezultaty, możesz jednak wzmocnić miksturę o dodatkowe składniki:
fot. Adobe Stock
Syrop z cebuli możesz spożywać w najprostszej wersji, ale także modyfikować i wzmacniać jego prozdrowotne działanie. Dodatkowe składniki mikstury z pewnością przyniosą pozytywny efekt domowego leczenia.
Ostry smak syropu z cebuli i jego aromat nie zawsze smakuje dzieciom – jest na to sposób! Dodaj do syropu z cebuli większą ilość miodu, jego słodycz zneutralizuje wyrazisty smak cebuli.
Syrop z cebuli – przepis podstawowy
Do zrobienia syropu z cebuli potrzebujesz tylko dwóch składników. Zamiast miodu, możesz użyć białego cukru, jednak miód jest bardziej wartościowy i nadaje syropowi z cebuli dodatkowe działanie prozdrowotne.Zrobienie naturalnej pomocy do walki z infekcjami zajmie dosłownie chwilę.
Składniki:
- 4 cebule czerwone lub białe,
- 6 łyżek miodu lub cukru.
- Cebule pokrój w cienkie talarki lub kostkę.
- Włóż do wyparzonego słoika lub szklanego naczynia. Układaj cebulę warstwami, zalewając miodem lub zasypując cukrem.
- Odstaw miksturę na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
- Syrop z cebuli będzie gotowy po ok. 2 godzinach, ale najlepsze właściwości osiąga po 24-48 godzinach.
- Gotowy syrop możesz odcedzić przez gazę i przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 2 tygodni.
- Pij od 4 do 8 łyżeczek syropu z cebuli dziennie przez co najmniej 7 dni.
Jak wzmocnić działanie syropu z cebuli?
Cebula jest bogatym źródłem witaminy C i posiada właściwości bakteriobójcze.Działanie syropu z samej cebuli już daje świetnie rezultaty, możesz jednak wzmocnić miksturę o dodatkowe składniki:
- imbir
- czosnek
- cytryna
- kurkuma
- goździki
- tymianek
fot. Adobe Stock
Sprawdź listę 10 produktów, które wzmocnią odporność i wprowadź je do swojej diety.
Syrop z cebuli – jak stosować?
Lekarstwa z naturalnej apteczki wymagają dłuższego stosowania niż farmaceutyki. Nie zrażaj się – babcine sposoby na walkę z infekcjami są naturalne i często przynoszą długotrwałe efekty. Pij 4-8 łyżeczek syropu dziennie w odstępach czasowych przez minimum 7 dni. Jeśli masz ochotę, możesz pić syrop częściej - najlepiej podczas jedzenia, aby nie podrażniać żołądka.Syrop z cebuli możesz spożywać w najprostszej wersji, ale także modyfikować i wzmacniać jego prozdrowotne działanie. Dodatkowe składniki mikstury z pewnością przyniosą pozytywny efekt domowego leczenia.
Ostry smak syropu z cebuli i jego aromat nie zawsze smakuje dzieciom – jest na to sposób! Dodaj do syropu z cebuli większą ilość miodu, jego słodycz zneutralizuje wyrazisty smak cebuli.