Syrop z pigwy to świetny dodatek do herbaty! W tej roli doskonale sprawdza się także dżem z pigwy.
Dlaczego warto zrobić syrop z pigwy?
Syrop z pigwy zwiera dużo witaminy C oraz te z grupy B, a także minerały takie jak magnez czy wapń. Można pić rozcieńczony z wodą lub dolewać odrobinę do herbaty. Obok nalewki z pigwy jest jednym z popularniejszych sposobów na jej zastosowanie.
Możesz także przygotować sok z pigwowca (jest to zupełnie inny owoc, chociaż bywa z pigwą mylony). Wówczas użyj więcej cukru, ponieważ pigwowiec jest zdecydowanie bardziej kwaśny.
Syrop z pigwy wzmacnia odporność, wspomaga układ pokarmowy, likwiduje stany zapalne i przeciwdziała grzybicy. Polecany jest osobom na diecie, ponieważ sok z pigwy pobudza pracę jelit i poprawia przemianę materii. Niektórzy uważają, że sok z pigwy poprawia humor. Nie dowiesz się tego póki go nie spróbujesz!
Zrób sok z pigwy w kilku prostych krokach!
Krok 1:
Kilogram owoców oczyść z pestek i pokrój w cienkie plasterki
Krok 2:
Plasterki włóż do słoików, staraj się je dociskać tak, by zmieściło się ich jak najwięcej, a następnie zasyp kilogramem cukru
Krok 3:
Odstaw na 5 dni, codziennie dosypując na wierzch trochę cukru.
Zakręcone słoiki z gotowym syropem z pigwy przechowuj w lodówce.
Zobacz też: Jak odróżnić pigwę od pigwowca?