Sztuka pieczenia mięsa

Kiedy przygotowujemy pieczeń często stajemy przed problemem sporządzenia dobrego sosu. Jeśli chcemy aby był on w stu procentach udany, warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sztuka pieczenia mięsa
Z miłości do mięsa

Pieczenie mięsa nie jest trudne. Ale przygotowanie sosu – to już sztuka. Mnogość składników do przygotowania, proces zabielania albo zasmażania, dodanie produktów we właściwej kolejności – to wszystko sprawia, że sos czasem nie zachwyca - jest zbyt rzadki albo mimo energicznego mieszania, wciąż ma grudki. A przecież nie wyobrażamy sobie naszych mięs bez tradycyjnego sosu pieczeniowego – gęstego aromatycznego o jasnobrązowym kolorze.  

Sos pieczeniowy ma uzupełniać mięsne danie. Jego smak najlepiej pamiętamy z dzieciństwa, kiedy przygotowywała go babcia lub mama. Zaglądając do kuchni, mogliśmy się przekonać, że zwykle intuicyjnie komponowały składniki, aby uzyskać właściwy efekt. My nie musimy kierować się intuicją, która bez wsparcia jej doświadczeniem kulinarnym często zawodzi.

Bulionetka pieczeniowa – Twój pomocnik w kuchni 

Zaufajmy sprawdzonym recepturom marki Knorr i zastosujmy do sosu Bulionetkę pieczeniową. Została stworzona specjalnie z myślą o wzbogaceniu smaku mięs. Kompozycja przypraw i ekstraktu mięsnego sprawia, że danie intensywnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. A co z grudkami i zbyt rzadką konsystencją sosu? O to też nie musisz się martwić. Bulionetka ma konsystencję żelu, dzięki czemu błyskawicznie rozpływa się w daniu, zagęszcza sos i nadaje mu smak oraz aromat pieczonego mięsa.

Polecamy przepisy: Pieczony schab z suszonymi figami; Pieczona karkówka w grzybowym sosie