Szybkie pasty kanapkowe

  • 1

Pięć smacznych i łatwych do przygotowania smarowideł – w sam raz na imprezę karnawałową. Pasty można przygotować dzień przed przyjęciem i przechowywać w lodówce.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Szybkie pasty kanapkowe
Pasta pieczarkowa:

20 dag pieczarek pokrój w kostkę, podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj 10 dag kiełków sojowych, 4 łyżki mascarpone, 10 dag serka topionego, dopraw czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.

Pasta fasolowa:

puszkę białej fasoli osącz, zmiksuj z 20 dag twarogu, 2 łyżkami majonezu, sokiem z 1/2 cytryny i łyżką sosu sojowego. Wymieszaj z 10 dag posiekanych czarnych oliwek. Dopraw chili, solą, pieprzem.

Pasta z sera pleśniowego:

25 dag sera pleśniowego utrzyj z ugotowanym ziemniakiem i 150 ml jogurtu. Dodaj kawałek posiekanego pora i 2 łyżki cebulek perłowych. Dopraw czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem.

Pasta jajeczna:

6 jajek na twardo posiekaj, wymieszaj z 10 dag sera, 4 łyżkami majonezu i 150 ml jogurtu. Dodaj 3 łyżki posiekanych marynowanych pieczarek i łyżkę koperku. Dopraw curry, solą, pieprzem.

Pasta marchewkowa:

2 marchwie zetrzyj, wymieszaj z posiekaną łodygą selera naciowego, 3 łyżkami pestek dyni. 150 ml jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami pasty tahini i 3 łyżkami oliwy. Wymieszaj, dopraw imbirem, solą.

Hummus i nie tylko

Na gotujmy nie brakuje przepisów na ciekawe pasty, oto ich krótki graficzny przegląd.




Żródło: Pani Domu