Nawet jeżeli nie prowadzimy imprezowego trybu życia, to i tak parę razy do roku przyjmujemy gości na urodziny, imieniny, rocznice czy inne przyjęcia okolicznościowe. Tort od bardzo dawna jest zwieńczeniem przyjęcia, a zarazem wykwintnym deserem, dlatego warto przywiązać do niego dużą uwagę.
Torty z reguły są wysokimi ciastami biszkoptowymi przekładanymi kremami z różnymi dodatkami smakowo-zapachowymi . Torty powinny być dobrze nasączone alkoholem lub syropem owocowym. Bardzo ważne jest aby dekorować go dopiero, gdy tort będzie dobrze schłodzony.
Do dekoracji tortu zawsze należy pozostawić trochę kremu, który znajduje się w jego wnętrzu. Kremem zawsze bardzo starannie smarujemy wierzch oraz boki tortu. Można użyć także posypek czekoladowych, wiórków kokosowych, polew czekoladowych czy lukrów plastycznych.
Osobiście nie wyobrażam sobie aby w mojej kuchni zabrakło worka cukierniczego z odpowiednimi końcówkami. Dekorując torty przy pomocy szprycy cukierniczej można wyczarować prawdziwe arcydzieła.
W sklepach można kupić gotowe piękne ozdoby, a przy odrobinie fantazji, zdolności i wysiłku można samemu stworzyć piękne dekoracje. Na naszym rynku łatwo dostępne są stemple i różnego rodzaju wykrawaczki ozdób. Nawet w dłoniach można stworzyć piękne kwiaty, dodając do lukru rozmaite barwniki spożywcze .
Jeżeli na tort chcemy nałożyć polewę lub lukier plastyczny to trzeba pamiętać że tort musi być dokładnie pokryty masą lub marmoladą i idealnie schłodzony, jeżeli zaś chcemy tort obsypać posypkami, kokosem lub innego rodzaju dekoracjami, to należy to zrobić nim krem zastygnie, bo wtedy posypki nie będą się chciały przykleić. Na torty z bitą śmietaną nie należy nakładać lukru plastycznego ponieważ nasiąknie on i spłynie.
Kochani, nie obawiajcie się wykonania tortu w domu - to naprawdę nie jest trudne! A gdy już stworzycie swoje pierwsze arcydzieło, to na pewno zachęci Was do kolejnych wyczynów w kuchni.
Nina W.
karola25