Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Kompot z rabarbaru doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Przygotujesz go na bazie wody z odrobiną cukru w niespełna 20 minut. Lekko kwaśny smak rabarbaru można przełamać dodatkiem innych owoców.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
fot. Adobe Stock
Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest bardzo proste i szybkie. Potrzebujesz jedynie ok. 20 minut gotowania, aby uzyskać z rabarbaru to, co najlepsze. Kompot możesz pić na ciepło, ale wspaniale smakuje także po wystygnięciu z dodatkiem kostek lodu – to idealna lemoniada na letnie dni.
 

Prosty przepis na kompot z rabarbaru

Składniki:
  • 500 g rabarbaru,
  • 3 l wody,
  • 4 łyżki cukru brązowego.
Wykonanie:
  1. Łodygi rabarbaru dokładnie umyj i odetnij liście. Pokrój rabarbar na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
  2. W dużym garnku umieść rabarbar i dodaj cukier. Podgrzewaj kilka minut, energicznie mieszając, aż cukier się skarmelizuje.
  3. Dodaj wodę i gotuj pod przykryciem z uchyloną pokrywką przez ok. 15 minut.
  4. Kompot z rabarbaru jest gotowy, kiedy rabarbar będzie wyraźnie rozgotowany.
  5. Przecedź napój i przelej go do szklanej butelki lub dzbanka. Pij ciepły lub schłodzony.
Do kompotu z rabarbaru możesz użyć także obranych łodyg. W tym celu zobacz jak obrać rabarbar szybko i sprawnie. Warto mieć na uwadze, że wówczas kompot z rabarbaru może mieć jaśniejszy, bardziej żółty kolor. Dużo czerwonego barwnika rośliny mieści się właśnie w skórce.

Kompot z rabarbaru jako lemoniada

Na upalne dni polecamy kompot z rabarbaru w wersji schłodzonej lub z dodatkiem kostek lodu. Taki napój można urozmaicić o inne składniki jak np. truskawki czy aromatyczne zioła. Zobacz jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę.

Składniki:
  • 1 l kompotu z rabarbaru,
  • 10 kostek lodu,
  • 1 limonka,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 5 truskawek.
Wykonanie:
  1. Limonkę oraz truskawki dokładnie umyj, a truskawki pozbaw szypułek.
  2. Limonki pokrój w cienkie plastry, a truskawki na połówki.
  3. Do dużego dzbanka lub butelki wrzuć kostki lodu, a następnie umieść w nim owoce. Dodaj listki mięty i zalej wszystko kompotem z rabarbaru.
  4. Gotową lemoniadę przelej do szklanek.

Kompot z rabarbaru Lemoniada z kompotu z rabarbaru
fot. Adobe Stock