Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest bardzo proste i szybkie. Potrzebujesz jedynie ok. 20 minut gotowania, aby uzyskać z rabarbaru to, co najlepsze. Kompot możesz pić na ciepło, ale wspaniale smakuje także po wystygnięciu z dodatkiem kostek lodu – to idealna lemoniada na letnie dni.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Prosty przepis na kompot z rabarbaru
Składniki:- 500 g rabarbaru,
- 3 l wody,
- 4 łyżki cukru brązowego.
- Łodygi rabarbaru dokładnie umyj i odetnij liście. Pokrój rabarbar na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
- W dużym garnku umieść rabarbar i dodaj cukier. Podgrzewaj kilka minut, energicznie mieszając, aż cukier się skarmelizuje.
- Dodaj wodę i gotuj pod przykryciem z uchyloną pokrywką przez ok. 15 minut.
- Kompot z rabarbaru jest gotowy, kiedy rabarbar będzie wyraźnie rozgotowany.
- Przecedź napój i przelej go do szklanej butelki lub dzbanka. Pij ciepły lub schłodzony.
Kompot z rabarbaru jako lemoniada
Na upalne dni polecamy kompot z rabarbaru w wersji schłodzonej lub z dodatkiem kostek lodu. Taki napój można urozmaicić o inne składniki jak np. truskawki czy aromatyczne zioła. Zobacz jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę.Składniki:
- 1 l kompotu z rabarbaru,
- 10 kostek lodu,
- 1 limonka,
- kilka listków świeżej mięty,
- 5 truskawek.
- Limonkę oraz truskawki dokładnie umyj, a truskawki pozbaw szypułek.
- Limonki pokrój w cienkie plastry, a truskawki na połówki.
- Do dużego dzbanka lub butelki wrzuć kostki lodu, a następnie umieść w nim owoce. Dodaj listki mięty i zalej wszystko kompotem z rabarbaru.
- Gotową lemoniadę przelej do szklanek.
fot. Adobe Stock