Witamina a obik D,E,K nalezy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego warto pamietac o dodaniu odrobiny tłuszczu do surówek z marchwii. W naturze wystepuje w dwóch postaciach. W produktach pochodzenia zwierzęcego wystepuje w postaci czystej witaminy A (retinolu), natomiast w produktach roslinnych jako prowitamina A (beta-karoten). Witamina ta w naszym organiźmie daje m.in takie korzyści: -jest silnym przeciwutleniaczem, przez co zapobiega niektórym nowotworom, -zapobiega kurzej slepocie, osłabieniu wzroku, - poprawia stan skóry, włosów i paznokci, -pomaga w przypadku tradziku, problemów skórnych (takze zmarszczek), -poprawia odpornosc. Trzeba jednak pamietac ze jej nadmiar (moze sie zdarzyc jesli łykamy zbyt wiele preparatów witaminowych, które ja zawieraja) moze uszkadzać watrobę. powinny takze uwazac kobiety w ciazy gdyz jej nadmiar może uszkadzac płód (z tego wzgladu kobiety w ciazy nie powinny zbyt często jesc potraw z wątróbką). Najbogatsze w ta witamine źródła naturalne to: -tran -wątroba -marchew -jajka -mleko i produkty mleczne ciemnozielone i żółte warzywa i owoce.
Gość
fajnee. ;** xd